Zlatni globus: Tom Hanks dobitnik nagrade za životno djelo
Foto: Tuzlanski.ba

Tomu Hanksu, jednom od najpopularnijih holivudskih glumaca, u januaru 2020. organizatori Zlatnoga globusa uručit će nagradu za životno djelo.

Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA) u utorak je objavilo da će se ovom glumcu i producentu uručiti počasna nagrada Cecil B. DeMille na svečanosti dodjele Zlatnih globusa na Beverly Hillsu 5. januara 2020, prenosi Hina.

Šezdesettrogodišnji glumac u filmskoj se industriji probio glumeći u filmu Veliki (Big) 1988. godine, u kojemu je igrao mladića koji se budi u tijelu odrasle osobe. Uspješnu karijeru okrunio je nagradama Oskar i Zlatni globus za uloge u filmovima 'Philadelphia' i 'Forrest Gump'.

"Udruženje holivudskih stranih novinara s ponosom dodjeljuje nagradu Cecil B. DeMille za 2020. godinu Tomu Hanksu", rekao je predsjednik udruženja Lorenzo Soria.

"Više od tri decenije Hanks oduševljava publiku bogatim i razigranim likovima koje smo zavoljeli i kojima se divimo. Jednako je uvjerljiv na filmskome platnu, ali i iza kamere, kao pisac, producent i redatelj. Čast nam je što ćemo Toma uvrstiti među uzore poput Oprah Winfrey, Georgea Clooneya, Meryl Streep, Martina Scorsesea i Barbre Streisand".

Hanksov najnoviji film, 'A Beautiful Day in the Neighborhood' bit će premijerno prikazan u novembru. U filmu će igrati jednog od najpoznatijih američkih voditelja dječjih emisija, Freda Rogersa.

Hanks je tokom karijere glumio u više od 80 filmova. Nagrada Cecil B. DeMille dodjeljuje se glumcima i glumicama, redateljima i redateljicama te producentima i producenticama koji su ostavili trajan trag u filmskoj industriji. (Tuzlanski.ba)