Foto: Tuzlanski.ba

Osvojila drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko" u Beogradu

sarah1

Tuzla je grad bogat mladim talentima. Iako ne dobivaju puno prostora u medijima to ih ne spriječava da se trude i postižu zapažene rezultate.

Proteklih dana učenica Srednje muzičke škole u Tuzli, Sarah Skopljak, bila je učesnih desetog Međunarodnog takmičenja pijanista „Davorin Jenko" u Beogradu, a kući se vratila punih ruku. Na ovom takmičenju, na kojem su učestvovali učenici iz svih dijelova svijeta, Sarah je osvojila drugu nagradu što nije bilo nimalo lagano jer je konkurencija bila prevelika.

Ovo takmičenje važi za jedno od većih takmičenja gdje mladi dolaze da pokažu šta su to imali priliku naučiti tokom školovanja. Ocjenivački tim bili su ugledni profesori iz Rumunije, Bugarske, Zagreba, Srbije i Barcelone, a da su bili strogi, pravedni i krajnje profesionalni potvrdila nam je i sama Sarah.

sarah2

Iako njena škola nije imala dovoljno finansijskih sredstava da pokrije sve troškove, ona nije odustala od takmičenja. „Ovo takmičenje finansirali su moji članovi uže porodice kojoj sam jako zahvalna", kazala je.

Za razliku od prethodnih godina, ove se godine odlučila prijaviti i biti dio velikog takmičenja u Beogradu. „Moja profesorica i ja radile smo jedan kraći vremenski period, oko četiri mjeseca, to je bilo dovoljno da postignem odličan plasman na takmičenju.", rekla je Sarah i dodala da su „pripreme bile jako teške i naporne. Vježbala sam po četiri sata dnevno".

Ova vrijedna učenica za koju prijatelji imaju samo riječi hvale kaže da joj je odlazak na ovo takmičenje bio „još veći podsticaj da ubuduće radim još više i da budem još bolja".

sarah3

Sarah pohađa prvi razred Srednje muzičke škole u Tuzli u klasi prof. Zrinke Andrejaš. Završila je nižu muzičku školu u klasi prof. Lidije Kuzmić sa odličnim uspjehom. Tokom svog školovanja bila je učesnica na mnogim takmičenjima, kako federalnim tako i međunarodnim. Vrijedno je pomenuti da je ova mlada učenica, pored nastupa u našoj zemlji i regiji, nastupala u Francuskoj. Po završetku osnovnog školovanja održala je i drugi solistički koncert, a njen prvi koncert bio je krajem prvog razreda.

U našem razgovoru, izdvojila je i njoj drage nastupe i to „u Mostaru sa učenicima Muzičke škole I i II stepena, u Francuskoj, grad Montpellier, gdje sam držala svoj mali koncert pod pokroviteljstvom Muzičke škole Mostar gdje sam dobila zlatnu medalju kao najmlađi ambasador muzike".

Pored Sarah, nagrade su osvojile i Ajanović Nadira, učenica drugog razreda pod vodstvom profesorice Slađane Dedić i treću nagradu Amila Rančić, učenica prvog razreda pod vodstvom profesorice Slađane Dedić.

E.Hurić / Tuzlanski.ba