Glumica priznala da boluje od multiple skleroze: "Štaka je moj modni dodatak"
Foto: Tuzlanski.ba

Malo je reći da je glumicu Selmu Blair saznanje da ima multiplu sklerozu šokiralo. Možda čak, iznad svega jako zabrinulo jer je samohrana majka, a ova bolest itekako može da utiče na njen posao. Ali, ona je našla neku nevjerovatnu snagu i sada ponosno hoda crvenim tepihom i šalje poruku svima koji se bore sa ovom bolešću da nema predaje.

Selmu Blai pamtimo po ulogama u filmovima "Vrisak 2", "Okrutne namjere", "Plavuša s Harvarda" i "Hellboy". Njoj je krajem 2018. godine dijagnostikovana podmukla bolest multipla skleroza, piše Noizz.rs.

Ovu vijest glumica je otkrila na svom Instagram nalogu, navodeći sve simptome koje ima, kao i da od MS boluje već dugi niz godina. Uz ove riječi, Blair je navela da se pored svega, ona ipak smije i da se nada da će dati nadu drugima - i da će u svemu tome dati svoj maksimum. U jednom od nedavnih intervjua koji je dala, ispričala je kako se dugo borila sa simptomima koji su dolazili i odlazili - bolom u vratu, vrtoglavicom, problemom sa hodanjem, gubitkom osjećaja u nozi, ali i psihičkim problemima anksioznosti i depresije. Nakon saznanja o dijagnozi, bila je u šoku i suzama, da bi joj poslije toga došao osjećaj olakšanja i momenat svijesti o borbi koju će hrabro morati da vodi.

Kao samohrana majka, bila je zabrinuta za to da li će njena bolest uticati na radni angažman, a ponajviše zbog aspekta problema sa pamćenjem koji uzrokuje MS. Međutim, mnogi prijatelji iz svijeta glume i šou biznisa su joj pružili riječi podrške i utjehe, među kojima su bili i Amy Schumer, Marc Jacobs i Kris Jenner.

Prvi put nakon dijagnostikovanja bolesti, Selma se u javnosti pojavila na Vanity Fair Oskar koktelu sa štapom, prilikom čega je doživjela vrlo emotivan momenat. Od tada, kako kroz smijeh kaže, štaka je njen modni dodatak. Izlaskom u javnost sa viješću o bolesti željela je da skrene pažnju na činjenicu koliko su osobe sa invaliditetom nevidljive većini, ali i na to da se ne smiju predati očaju. Blair ističe da ako može bilo kome pomoći da se osjeća bolje u sopstvenoj koži da je to onda jedna od najboljih stvari koje je učinila u svom životu.

Multipla skleroza predstavlja neizlječivu autoimunu bolest koja remeti sposobnost centralnog nervnog sistema da komunicira sa ostatkom tijela. Od ove bolesti u svijetu boluje više od 2 miliona ljudi. (Tuzlanski.ba)