Genijalni student iz BiH: Alen Arnautović ostvario "američki san"
Foto: Tuzlanski.ba

Ugledni američki list "Rutgers Todays" donosi priču o Alenu Arnautoviću, genijalnom studentu porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji, kao mladi i perspektivni stručnjak za pravne nauke, u SAD-u ostvaruje svoj "američki san"

alenusaUgledni američki list "Rutgers Todays" donosi priču o Alenu Arnautoviću, genijalnom studentu porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kao mladi i perspektivni stručnjak za pravne nauke ostvaruje svoj "američki san".

On je sa svojih devet godina zajedno s roditeljima i sestrama Šejlom i Lejlom 2000. godine stigao u SAD, gdje je tamošnju javnost zadivio svojim znanjem i talentom u oblasti pravnih nauka.

"Moja životna misija me motivisala da cijenim i poštujem ideale pravne države. U BiH, zemlji u kojoj sam rođen, vladavina prava je pala na ispitu, društvo se podijelilo i nekadašnje komšije su se odjednom okrenule jedni protiv drugih", kazao je Arnautović.

Američki list piše kako je ovaj uspješni stručnjak impresioniran besprijekornošću vladavine prava u SAD-u, kao i tradicijom demokratskih prava koju američko društvo najbolje pokazuje kroz očuvanje mira i osiguranja prava i sloboda svim svojim građanima.

Alen će 23. maja diplomirati na Rutgers univerzitetu u oblasti političkih nauka i nacionalne sigurnosti, nakon čega se planira posvetiti pravnoj profesiji, gdje će se angažovati na očuvanju prava i sloboda u SAD-u.

"Rutgers Todays" piše kako je mladi Arnautović pokazao interesovanje za izučavanje prava ponukan strašnim ratom i krvavim događajima koji su se dogodili u BiH između 1992. i 1995. godine.

"Pomalo se sjećam trenutaka kada sam se s prijateljima igrao na ulici, ali i zvuka sirena i eksplozija, i jedne posjete lokanoj bolnici kada sam vidio ubijene ljude", rekao je Arnautović.

Istakao je da su u tom ratu u nekim gradovima ljudi etnički istrijebljeni i to samo zato što su pripadali drugoj vjeri i imali drugačije prezime, napominjući kako se agonija nastavila i nakon okončanja rata, i da je korupcija sveprisutna, a ekonomija paralizirana.

Međutim, američki list piše kako su Alenovi roditelji odlučili svojoj djeci pružiti priliku da žive u SAD-u i da u toj zemlji pokušaju ostvariti svoje snove.

"Naravno, takva prilika je ostvarenje američkog sna", smatra uspješni mladi pravnik porijeklom iz Glamoča, napominjući kako ostvarenje "američkog sna" i nije tako lak put, prisjećajući se trenutaka kada je morao odrastati brže i raditi mnogo više od svojih vršnjaka.

"Na tom putu engleski jezik je savladao za samo čest mjeseci. U slobodno vrijeme je radio, vodio knjige za mnoge kompanije, popunjavao formulare u mnogim firmama i obavljao mnoge druge poslove", piše "Rutgers Todays".

Arnautović je kazao kako su ga veliki životni izazovi naučili da se ozbiljno posveti životu i karijeri, napominjući da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za budućnost.

Ovaj mladi Bosanac je jedan od najboljih studenata generacije na prestižnom Rutgers univerzitetu sa prosjekom ocjena 3.97 od 4.00 i najvišim akademskim pohvalama profesora. Osim toga, član je uglednog udruženja počasnih mladih naučnika SAD-a i dobitnik nekoliko prestižnih stipendija.

"Nekada sam mislio da uspješni mogu biti samo intelektualni fenomeni, ali sada vidim da je sve moguće za one koji rade naporodno i vrijedno", kazao je na kraju ovaj mladi stručnjak bh. korijena. (Anadolija)