Đuričić: '' Muzika traži određenu buntovnost što je i osnovna poruka rocka''
Foto: Tuzlanski.ba

Intervju sa članom stručnog žirija ''BALKAN UNPLUGGED'' Festivala u Tuzli

Dragoljub DjuricicDragoljub Đuričić je neprikosnoveni bubnjar koji je krajem '70-ih i početkom '80-ih, svirao u bendovima YU GRUPA, LEB&SOL i hard rock grupi KERBER. U karijeri je odsvirao više od 6000 koncerata, a od '97. vođa je orkestra koji prati najpopularnijeg pjevača na Balkanu Zdravka Čolića. Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome uvijek postoji balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok je njegova komunikativna priroda doprinjela da on postane jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte.

Dragoljub Đuričić je član stručnog žirija "Balkan Unplugged" Acoustic Rock Festivala, koji se održava u Tuzli, 8. i 9. juna 2013. godine, gdje će uz Predraga Stankovića i Vladimira Horvata odabrati učesnike Festivala te tokom dva takmičarska dana pomno pratiti takmičarske bendove i na kraju odabrati pobjednike festivala (prvo, drugo, treće mjesto) a potom i dodjeliti vrijedne nagrade bendovima ili pojedincima. Sa Dragoljubom smo razgovarali o festivalima ovakvog karaktera, o tome kako je danas biti roker, o Rambu Amadeusu ali i drugim aktuelnim pitanjima.

Član ste stručnog žirija Acoustic Rock ''BALKAN UNPLUGGED'' Festivala u Tuzli. Tokom dva takmičarska dana pomno ćete pratiti takmičarske bendove i na kraju odabrati pobjednike festivala. Šta je to što će pobjednika izdvojiti od ostalih?

- Naravno da je teško biti u ulozi sudije i nikada nisi siguran da si uradio ono najbolje, ali mislim da će odlučujući biti svi faktori koji čine jedan bend bendom. Kad bend ima jasnu poruku i ideju, onda on već zaslužuje pažnju. Ne pamtim da su uvijek najbolji muzičari imali najbolje bendove.

U Tuzli ćete održati i radionice za mlade muzičare? Koja će biti Vaša poruka mladim neafirmisanim muzičarima?

- Osnovna stvar je ljubav prema instrumentu. Mislim da ću pokušati mladima prenijeti svoja iskustva kao i na koji se način kvalitetnije i brže dolazi do željenog cilja. Osnovna stvar je da se instrument shvati kao sredstvo komunikacije, a kad imate šta da poručite, onda vam to taj instrument i omogući. Ja instrumentom šaljem poruku, energiju. Kad autor od vas želi izvući ono što želi, onda vi morate i da pogodite što se tačno od vas traži - od energije do emocije.

Prema Vašem mišljenju, koliko su važni festivali ovakvog karaktera za jednu regiju, ali i za muzičare, muzičke grupe?

- Svako javno pojavljivanje je jako važno, samim tim što muzičari imaju priliku jedni druge da čuju, da razmjene mišljenja, da se upoznaju; kao i time što jedni u drugima prepoznaju razne ideje i muzičke stavove, tako se već stepenice same otvaraju i ide se naprijed.

Puštanje muzike i veliki broj DJ-eva već duže vrijeme originalni zvuk gitare stavljaju u drugi plan. Teška ekonomska situacija, mlade muzičare dalje dovodi u situaciju da sve teže odvajaju džeparac za nove palice za bubnjeve ili trzalice. Ustvari, koliko je teško u današnje vrijeme biti roker, muzičar?

- To nikada ne bi trebalo da bude teško, voliš ili ne voliš. Zato ne bih tražio razloge. Mislim da se mladi moraju osloniti na svoje ideje i pronaći način za ostvarenje istih. Muzika traži određenu buntovnost što je i osnovna poruka rocka. Mislim da je pomanjkalo ideja pa se tako stvari gube ali ne mislim da je sada vrijeme teže nego neko drugo. Meni je sigurno bilo teže, posebno zato što nisam ni imao gdje kupiti palice a kamoli šta drugo. Danas svaki bubnjar, bio početnik ili profesionalac, ima iste palice.

Koliko u zemljama bivše Jugoslavije ima uslova za školovanje novih mladih muzičkih talenata?

- Sada su vremena za učenje mnogo povoljnija. Danas na prostorima bivše zemlje imate toliko dobrih bubnjara, gitarista, klavijaturista, basista i tako dalje, da se njima ni Amerika ne bi postidjela. Ima puno privatnih škola tako da su instrumentalisti odlični. Ja želim sa mladim muzičarima razgovarati o onome što čovjek nosi u sebi i kako da stvara sopstvenu ličnost, jer kad imate ličnost, imate i karakter, a kad sve to imate, onda imate i šta reći. Danas je osnovna stvar imati dobru ideju. Kad se kod nas rodila neka nova rock ličnost kao što je recimo Štulic, Bregović, Topić, Houra...?

Na unplugged festivalu će nastupiti i legendarni Rambo Amadeus. Sa Rambom imate odličnu saradnju i zajednički singl ''Meni treba ritam jak''. Da li će tuzlanska publika imati priliku gledati nastup i Dragoljuba sa Rambom duo?

- Hahaha. Sve je moguće jer među nama se nikad ne dogodi predvidivo, uvijek se dogodi nepredvidivo. Ja sam pratio Rambovo odrastanje u muzici i moram priznati da me je baš oduševio svojim muzičkim kretanjima i time koliko je svoj!!! Eto i takve se ličnosti danas nekako teže rađaju iako je medijska komunikacija ovoliko razvijena. On je jedinstven!!!