U Sarajevu je potpisan novi pilot program Vijeća Evrope za koprodukciju serija.

Bh. producentima otvorena vrata za EU fondove: Šansa za koprodukciju evropskih dramskih serija
Foto: Anadolu Agency | Pilot program

Riječ je o projektu koji nudi nove mogućnosti finansiranja za producente iz Bosne i Hercegovine. 

Navodi da se na projektu radilo mjesecima kako bi došli do sporazuma povodom novih mogućnosti i finansiranja za producente iz BiH kroz pilot program Vijeća Evrope za koprodukciju serija.

Serije u Bosni i Hercegovini doživjele su uzlet posljednjih nekoliko godina kroz učešće "BH Telecoma" u produkciji sadržaja, što je dovelo do 400 postotnog povećanja produkcije u Bosni i Hercegovini. 

Program su potpisali premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić i predstavnica Vijeća Evrope Bojana Urumova.

“Mi smo u Vladi FBiH ove godine povećali iznos za finansiranje kinematografije 1,3 miliona KM više nego prethodne godine. Vrlo smo se lako opredijelili da prihvatimo ovaj pilot program. Ovo je način da otvorimo prostor našim umjetnicima kojih na svu sreću imamo. Sva sreća je pa naši umjetnici ne zavise od Vlade, jer oni su sami po sebi postali to što jesu”, poručio je Nikšić.

Događaju su prisustvovali premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović, predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević i ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Bojana Urumova rekla je da im je čast prihvatiti učešće Bosne i Hercegovine u ovom pilot programu.

„Slavimo magiju pričanja priče. Koprodukcija serija je upravo to, da ispričamo nove priče. Te priče su izuzetno zanimljive, neke dolaze iz ovog regiona i neke od zemalja Zapadnog Balkana već su članice ovog programa“, kazala je Urumova.

Istakla je da je 16 zemalja članica Vijeća Evrope učestvuje u ovom programu.

Saša Magazinović je izjavio da vjeruje da će bh. umjetnici znati iskoristiti ovu priliku i da će ovo biti prvi korak ka onome što žele vidjeti kao rezultat, a to je novi sadržaj za koji očekuju i nove nagrade.

„Ovo je sjajan primjer kako treba koristiti članstvo u međunarodnim organizacijama. Možete samo pomisliti kakve se sve mogućnosti otvaraju nekim budućim članstvo u Evropskoj uniji kojem takođe trebamo težiti“, rekao je Magazinović.