John Turturro, talentovani američki glumac i režiser, danas je u Festivalskom centru u Bosanskom kulturnom centru održao Masterclass u sklopu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

SFF: John Turturro predstavio bogatu karijeru na Masterclassu
Foto: Anadolu Agency

John Turturro se školovao na SUNY-u u New Paltzu i Yale School of Drama. Tokom svoje karijere sarađivao je s brojnim istaknutim filmašima, uključujući Spikea Leea, Martina Scorsesea i braću Coen.

Osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu za ulogu u filmu „Barton Fink“ te "David Donatello" nagradu. Poznat je po kultnom liku Jesusa Quintane iz "Velikog Lebowskog“, kojeg je ponovio u vlastitom filmu "The Jesus Rolls“. Turturro je režirao šest filmova, a za film „Mac“ osvojio je nagradu "Camera D'Or".

Takođe je bio nominovan za "Emmy" i "Zlatni globus", a osvojio je "Emmy" za ulogu u seriji "Monk“. Njegov rad na televiziji obuhvata i brojne značajne serije, a trenutno ga možemo gledati u drugoj sezoni Appleove serije "Severance“.

Masterclass je moderirala Alissa Simon.

Johnu Turturru će večeras biti dodijeljeno priznanje "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Serija razgovora u Masterclass programu 30. Sarajevo Film Festivala (SFF) predstavila je neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.

Ove godine, Masterclass program Sarajevo Film Festivala ponudio je izvanrednu priliku za sticanje znanja od iskusnih filmskih stručnjaka o različitim stranama filmske produkcije, režije, pisanja scenarija, glume i drugih važnih elemenata filmske industrije, poručili su iz Sarajevo Film Festivala.

Interakcija s profesionalcima omogućava kreativcima i filmskim entuzijastima da dublje sagledaju proces izrade filmova i unaprijede vještine u polju filmske umjetnosti.

Prije Turturra na Masterclassu su se predstavili Cord Jefferson, Alexsander Payne, Elia Suleiman i Meg Ryan.