Glumici Meg Ryan, u znak priznanja za njezin izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, u Ljetnom kinu Coca-Cola, uručeno je Počasno Srce Sarajeva. 

Meg Ryan uručeno Počasno Srce Sarajeva: Festival je primjer kako umjetnost može biti čin otpora
Foto: Sarajevo Film Festival | Meg Ryan

Holivudska zvijezda Meg Ryan poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, u Ljetnom kinu Coca-Cola je pozdravila publiku i predstavila posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine „Imaš poruku“, na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu (1999.).

„Hvala vam mnogo. Tako sam sretna što sam ovdje. Hvala Sarajevo Film Festivalu i svima vama što ste ovdje, hvala za vaša srca. Drago mi je što sam ovdje i što vam mogu, licem u lice, zahvaliti za ovo što radite godinama. Ovo je primjer kako ova zajednica može biti jedinstvena, ne traćiti svoje živote, nego gledati filmove, slušati muziku, plesati i tako potvrditi da su umjetnost i kultura čin otpora. Hvala vam mnogo što pružate otpor“, rekla je Ryan.
 
Počasno Srce Sarajeva uručio joj je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.
 
„Večeras smo se okupili da slavimo ikoničku figuru u svijetu filma. Proslavljenu glumicu čij su talent, šarm i svestranost godinama oduševljavaju publiku. Karijera Meg Ryan je blještavo svjedočanstvo magije pričanja priča kroz film. Nezaboravne su njene uloge u romantičnim klasicima kao što su 'Kad je Harry sreo Sally', 'Nesanica u Seattleu' i 'Imaš poštu', kao i u dramama kakve su 'Hrabrost ratnika' i 'Kad muškarac voli ženu'. Meg Rayan je uvijek davala autentičnost likovima koje je portretirala“, rekao je Marjanović.


 Ryan je ranije održala masterclass koji je moderirao nagrađivani bh. reditelj Danis Tanović, dobitnik Oscara. Masterclass je bio posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njen novi film „What Happens Later“, koji će također biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi zajedno s Davidom Duchovnyjem, „What Happens Later“ Bleecker Street Medije, njezino je drugo redateljsko djelo, nakon nezavisnog filma „Ithaca“ iz 2015. godine.
 
Ryan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u filmu „Kad je Harry sreo Sally“, u režiji Roba Reinera i po scenariju Nore Ephron. Nastavila je glumiti u hit romantičnoj komediji Nore Ephron „Nesanica u Seattleu“, u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus.

Njena posljednja saradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija „Imaš poruku“, koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.
 
Također je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominovana za Medalju časti u filmu „Hrabrost ratnika“, u režiji Eda Zwicka, te njezinu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija „Kad muškarac voli ženu“, u kojem glumi s Andyjem Garciom. Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Instituta „Obećana zemlja“, osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.