Kleopatra: Kontroverzna kraljica, Netflixov novi dokumentarac razbijesnio mnoge predstavljajući Kleopatru kao crnkinju
Foto: Tuzlanski.ba

Objavljen je trailer za novu Netflixovu dokumentarnu seriju Kraljica Kleopatra koja bi se trebala početi prikazivati 10. maja ove godine.

Seriju je producirala Jada Pinkett Smith, a serija će Kleopatru prikazati kao crnkinju.

Na YouTubeu je trailer za samo četiri dana skupio 222 hiljade dislajkova, a lajkalo ga je dvadesetak hiljada ljudi.

Internet je bijesan na Netflix i Jadu Pinkett Smith jer, kako kažu, Kleopatru prikazuju kao crnkinju.

Jedna od žena koje se pojavljuju u traileru jasno kaže "Nije važno što su vam rekli u školi, Kleopatra je bila crnkinja".

Serija Queen Cleopatra je odmah postala top tema na Twitteru. Tviteraši su bijesni zbog prikaza Kleopatre kao crnkinje i seriju Jade Pinkett Smith nazivaju "blackwashingom".

Posebno je problematično, smatraju, što se radi o dokumentarnoj seriji.

Zbog Kleopatre crnknjije bijesni su Grci i Egipćani, ali i brojni historičari. Na internetu je nekolicina ljudi iz Egipta pokrenula i peticiju protiv serije u kojoj se Kleopatra prikazuje kao crnkinja, ali je peticija brzo uklonjena.

"Kleopatra NIJE bila crnkinja, bila je GRČKA kraljica Egipta i prekrasna je veza između grčke i egipatske civilizacije. Još gore, izvršni direktor tvrtke Netflix je Grk Ted Sarandos. On dopušta falsificikovanje grčke historije", piše grčki novinar Paul Antonopoulos.

"Netflix opet historijsko bijeli lik prikazuje kao crnca, ovaj put je to kraljica Kleopatra koja se transformira u crnkinju uprkos tome što znamo da je bila bjelkinja makedonskog/grčkog porijekla, kao i svi vladari iz dinastije Ptolemej", pišu.

Bijesni su i ljubitelji egiptologije i poznati Egipćani, insistirajući da se radi o promicanju propagande.