Jedan od najznačajnijih rock sastava regije, „Prljavo kazalište“ nakon dugogodišnje pauze stiže u Tuzlu.

Jasenko Houra iz Prljavog kazališta za Tuzlanski.ba: Rado se vraćam u Tuzlu, očekujte dobru zabavu
Foto: Prljavo kazalište | Intervju pred koncert u Tuzli

Ova bezvremenska rock grupa uz koju su odrasle mnoge generacije koncert u Tuzli će održati 28. septembra u dvorani Mejdan.

U Tuzli su imali sjajne nastupe više puta, te se s pravom ponovo očekuje istinski koncertni spektakl, a kako teku pripreme, šta ovu grupu veže za Tuzlu, jesu li odabrali pjesme sa kojima će nastupiti, u intervjuu za Tuzlanski.ba je govorio Jasenko Houra, osnivač i gitarista Prljavog kazališta. 

Vezani članak Dugoočekivani koncert:  Legendarno „Prljavo kazalište“ nastupit će u Tuzli

Nastupate u Tuzli nakon više od desetljeća. U ovom gradu imate brojnu publiku, različitih generacija. Koliko su ti ponovni susreti sa nekom publikom emotivni i za vas muzičare i koliko vam znači kad se nekom gradu "vratite" nakon duže pauze?

- Teško mi je uvijek odgovarati za sve, ali od trenutka kada sam odabrao takav put da budem muzičar, život mi se neizmjerno „obogatio“ jer mi je donio silna putovanja i druženja. Tako da osim što je Zagreb  moji rodni grad tako su mi i svi gradovi u kojima sam svirao na posebnom mjestu u životu i naravno da se vrlo rado vraćam u sve njih kao i u Tuzlu, odgovara Jasenko. 

Prljavo kazalište već decenijama pruža publici bezvremensku muziku. Cijeli dan i noć plešu različite generacije. Na koncerte se dolazi porodično, tu su pripadnici različitih generacija. Kakav je to osjećaj zapravo, znati da ste muzikom uspjeli stvoriti umjetničku ostavštinu koja se prenosi iz generacije u generaciju?

- Ne treba se to sa puno riječi objašnjavat, to su posebni osjećaji i treba biti zahvalan publici i svim generacijama na takvoj privilegiji.

Nastali ste u vrijeme kada je Rock&Roll igrao važnu ulogu u svijetu, a na našim prostorima taj je novi talas donio bendove koji su nastavili da traju desetljećima. Kako ste počeli, srcem na terenu, rečeno sportskim rječnikom, tako i danas svirate puni sjajne energije i zanosa. Šta je to što vas sve ove godine ispunjava i što vam daje vjetar u leđa da i danas na sceni publici dajete cijelo svoje biće? 

- Baš ta privilegija koju sam spomenuo jer nam je publika omogućila takav način života koji svi mi sanjamo, ja bih ga nazvao pomalo romskim životom.

Kreirati set listu za jedan koncert, kada iza sebe imate toliko mnogo velikih pjesama, evergrina, koje publika želi da čuje nije lako. Ponekad pomislimo da bi koncerti bendova, poput Prljavog kazališta, zapravo trebali da traju nekoliko sati, kako bi odsvirali većinu onoga što jeste povijest rock and rolla naših prostora. Kako odlučite šta izvesti, a šta ne?

 - Ostat će i ostala je velika dilema pred svaku veliku turneju koje pjesme trebaju ući u koncert od 2, 2 i pol sata. Tako da nakraju za turneju „Stare navike“ je prevagnulao jedno logično rješenje, a to je da publika sudjeluje u stvaranju set lista ili onoga što mi zovemo „bez ove pjesme neće ići na koncertu“.

I za kraj, šta poručujete vašoj vjernoj publici koja vas s nestrpljenjem očekuje?

- Evo na kraju našeg razgovora sve vas pozdravljam u ime cijelog Prljavog kazališta. Bit će zabavno na koncertu. I svima želimo svako dobro u životu, zaključuje za kraj našeg razgovora. 

Ulaznice za ovaj koncertni spektakl u prodaji na sljedećim prodajnim mjestima:

Tuzla - CD Shop "Sejo&Vili" – Korzo

Tuzla - CD Shop "Mido" – Korzo

Tuzla - Buddy's Gift Shop Tuzlanka, Gračanica - Caffe Times Square '92

Online karte možete kupiti na dva načina: Putem stranice Kupi kartu i Entrio. 

Ne propustite nastup legendarnog „Prljavog kazališta“ u Tuzli. Dvorana „Mejdan“ 28. septembar u 20 sati.