Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se određenim izborom namirnica može uticati na njen tok, ali nažalost ne i izliječiti. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnim kiselinama uveliko šteti koži.
Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože, a brojni naučni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju kožne bolesti. Osobe oboljele od psorijaze trebale bi izbjegavati navedene namirnice:
Izbaciti krompir, paradajz i papriku - eliminacijom ovih namirnica iz iskustva oboljelih mogu se ublažiti simptomi bolesti, posebno kod psorijatičnog artritisa jer sadrže alkaloid, tvar koja djeluje na živce i mišiće, pa mogu uticati na ljude osjetljive na alkaloid.
Oprezno s citrusima - citrusno voće (limun, narandža, grejp) mogu negativno uticati na simptome psorijaze.
Izbjegavaj određene začine - ne preporučuju se papar, anis , cimet te senf i vinski ocat. (24sata.hr)