Vitamini A, C i D se obično nalaze na našem meniju u vidu hrane, ali često ne razmišljamo o vitaminu K.
Međutim, ovaj vitamin nam i dalje treba. O vitaminu K je vjerovatno manje poznato od vitamina A, C i D. Postoje dvije vrste vitamina K. Vitamin K1 se proizvodi od biljaka, a vitamin K2 koji se nalazi u fermentisanim namirnicama, životinjskim proizvodima i mikrobima u našem crijevu, prenosi Ženski magazin.
Pošto se K2 nalazi u tijelu, postoji veća potreba za vitaminom K1.
Zašto nam je potreban vitamin K?
Vitamin K može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, održati jake kosti, spriječiti začepljenje arterija i stvaranje krvnih ugrušaka. Dnevna potreba za vitaminom može se postići na primjer porcijom brokula.
Nedostatak vitamina K se dešava veoma rijetko, a češći oblik je nedostatak cjelovite hrane. Ipak, postoji lista namirnica u kojima ga možete naći:
Zeleno povrće: bogat izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.
Cvekla - reguliše loš holesterol, a vitamin K ima anti-inflamatorne efekte. Vitamin K može poboljšati kožu i kosu i regulisati nivo šećera u krvi.
Brokula - Ako želite da ojačate imuni sistem i vodite računa o zdravlju svog srca, vrijeme je da koristite namirnice sa vitaminom K.
Soja ima mnogo proteina i istovremeno reguliše nivo holesterola.
Mrkva i sokovi od mrkve: vjerovatno razmišljate o vitaminu A, koji pruža oštriji vid, a redovna upotreba će ojačati imuni sistem i poboljšati izgled kože. Vitamin K. je odgovoran za to.
Zeleni pasulj: takođe pomaže u kontroli holesterola.
Bundeva i nar su takođe bogati vitaminom K. (Tuzlanski.ba)