Umanjen seksualni nagon kod muškaraca, evo šta može biti razlog
Foto: Tuzlanski.ba

Nizak testosteron javlja se više nego što mislite, a smatra se da ga ima oko dvije petine muškaraca starijih od 45 godina. 

Testosteron je hormon koji se nalazi kod ljudi, kao i kod drugih životinja. Kod muškaraca, testisi prvenstveno proizvode testosteron. Ženski jajnici također proizvode testosteron, ali u puno manjim količinama, piše Healthline.

Proizvodnja testosterona počinje značajno rasti tokom puberteta i počinje padati nakon 30-te godine života. Testosteron se najčešće povezuje sa seksualnim nagonom i igra vitalnu ulogu u proizvodnji sperme. Također utječe na koštanu i mišićnu masu, način na koji muškarci pohranjuju masti u tijelu, pa čak i na proizvodnju crvenih krvnih stanica, prenosi Tuzlanski.ba.

Nivo testosterona kod muškaraca također može utjecati na njegovo raspoloženje.

Nizak nivo testosterona, koje se nazivaju i niski nivo T, mogu izazvati niz simptoma kod muškaraca, uključujući:

- smanjen seksualni nagon

- manje energije

- debljanje

- osjećaji potištenosti

- neraspoloženje

- nisko samopouzdanje

- manje dlačica na tijelu

- tanje kosti

Dok se proizvodnja testosterona prirodno smanjuje kako muškarac stari, drugi faktori mogu uzrokovati pad nivoa hormona.

Ozljede testisa i tretmani raka kao što su hemoterapija ili zračenje mogu negativno utjecati na proizvodnju testosterona.

Dobro je poznato da je nizak nivo testosterona u serumu povezan s erektilnom disfunkcijom i hipoaktivnim seksualnim libidom i da zamjensko liječenje testosteronom može poboljšati ove simptome.

Testosteron je najčešće povezan sa seksualnim nagonom kod muškaraca, dok nenormalno nizak ili visok nivo mogu utjecati na mentalno i fizičko zdravlje muškarca.

Vaš doktor može provjeriti nivo testosterona jednostavnim testom krvi. Testosteronska terapija je dostupna za liječenje muškaraca s niskim nivoom testosterona.