U Tuzli "Prvi simpozij infektologa BiH i Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem"
Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzli će od 29. do 31. maja biti održan "Prvi simpozij infektologa Bosne i Hercegovine i Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem".

Organizatori simpozija su Asocijacija infektologa Bosne i Hercegovine i Hrvatsko društvo za infektivne bolesti u suorganizaciji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona.

- Razlog održavanja simpozija je da razmijenimo iskustva, kao i da napravimo jedno koordinaciono tijelo stručnjaka iz Republike Hrvatske, Srbije i BiH, koje će međusobno komunicirati i donositi zaključke i najbolja rješenja za stanovnike regiona - izjavio je direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić.

Dodao je da UKC Tuzla podržava sve naučne i stručne skupove, ne samo iz oblasti infektologije, nego i iz svih drugih oblasti.

- Godišnje organiziramo ili smo suorganizatori najmanje petnaest naučnih i stručnih skupova i simpozija, a podržavamo sve ono što se zove edukacija iz svih oblasti - istaknuo je Hotić.

Članica Naučnog odbora Simpozija dr. Dilista Piljić kazala je da će u okviru ovog Simpozijuma predavanja održati eminentni stručnjaci iz svih oblasti infektologije.

- Imat ćemo priliku čuti vrlo interesantno predavanje iz svjetske infektologije, a glavne teme o kojima će se govoriti su "Infekcije u trudnoći", "Sepse" i "Novosti u infektologiji". Imat ćemo predavanja i iz drugih oblasti infektologije, kao što su hepatologija, gastroenterologija i dječija infektologija - naglasila je Piljić.