Nova studija: Moždana aktivnost se nastavlja i nakon smrti?
Foto: Tuzlanski.ba

Iako su naučnici ranije mislili da moždana aktivnost prestaje prije ili ubrzo nakon što srce prestane da kuca, kod jednog pacijenta su primijetili nešto neobično, što ih je natjeralo da preispitaju svoje dosadašnje rezultate.

Naučnici su ranije mislili da se moždana aktivnost prekida prije ili brzo nakon što srce prestane da kuca iako su dvije studije prošle godine pokazale da geni nastavljaju sa svojom funkcijom nakon smrti.

Najnovija studija je otkrila da moždana aktivnost može da se nastavi više od 10 minuta nakon smrti.

Nakon što su četiri pacijenti sklonjena s aparata za održavanje u životu, kanadski doktori s intenzivne njege su posmatrali njihovu moždanu aktivnost.

Samo jedan od četvoro ispitanika je pokazao dugotrajnu i misterioznu moždanu aktivnost. Ova vrsta moždanih talasa koja je detektovana kod pacijenta čiji je puls stao, ista je kao kod zdravih ljudi koji su u stanju dubokog sna.

Autori studije kažu da ne znaju zašto se kod jednog ispitanika pojavila moždana aktivnost u djelimičnom funkcionisanju tako dugo poslije kliničke smrti.

Međutim, mozgovi ostalih pacijenata su se pokazali drugačije u minutima nakon što su umrli tako da je još uvijek rano iznositi zaključke.

Autori nove studije koja je objavljena u kanadskom Journal of Neurological Sciences kažu da ovo novo otkriće otvara etičke probleme, pa se postavlja pitanje kad je potrebno ukloniti organe donora kod pacijenata koji će umrijeti. (nationalgeographic.rs)