Bez obzira voljeli ljeto ili ne moramo prihvatiti činjenicu da se može ugroziti naše zdravlje ukoliko se ne pridržavamo propisanih mjera. 

Kako izbjeći opasnosti vrućine i održati zdravlje tokom ljeta?
Foto: Freepik | Visoke temperature mogu biti opasne

Ljetne temperature zahtijevaju promjenu načina života, od ishrane do oblačenja kao i količine tečnosti koje unosimo u svoj organizam. Svako slobodno vrijeme poželjno je koristiti za odmor i opuštanje. 

"Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji mogući način. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tokom ljeta", navodi dr. Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane

Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. S toga je poželjno svakodnevno koristiti kreme za zaštitnim faktorom. 

Postepeno izlaganje suncu

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja. Bitno je i sunčati se postepeno (prvi dan 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama  u periodu od 10 do 17 sati, navode iz INZ.

Tijelu je ljeti zbog visokih temperatura i veće aktivnosti potrebnija i veća količina tečnosti. Najmanja preporučena količina je litar do dva, a ključno je izbjegavati alkohol, gazirana pića koja dodatno dovode do dehidratacije. 

"Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje (rad na otvorenome, sportaši…) i uz to su sklone nižem krvnom pritisku, uz običnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda, s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.)", kaže dr. Kuduzović.

Ljeti su zbog prisustva insekata i ujedi češći a mogu rezultirati crvenilom pa čak i upalom kože. S toga je jako važno rane održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. 

Čuvanje namirnica

Visoke temperature su opasnost i za hranu. Ako ne skladištimo hranu na dobrom mjestu, ona će se jako brzo pokvariti ili izgubiti svoju nutritivnu vrijednost. Preporučljivo je tokom ljeta koristiti svježe namirnice koje se mogu brzo utrošiti ili ipak termički obraditi. 

Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Također je ključno održavati higijenu, redovno prati ruke, odjeću kao i pribor za rad sa hranom.