Kada se spremamo za zasluženi odmor, često se fokusiramo na planiranje aktivnosti, rezervaciju smještaja i pakovanje odjeće koju ćemo nositi sa sobom. Međutim, jedna od ključnih stvari koju ne smijemo zaboraviti jeste putna apoteka.

Pitali smo farmaceute: Šta ponijeti u putnoj apoteci za sigurno putovanje?
Foto: Tuzlanski.ba

Bez obzira kakav tip putovanja planiramo, da li je to odmor na moru ili neka uzbudljiva destinacija pripremljenost za hitne situacije koje ne možemo uvijek predvidjeti može napraviti razliku između bezbrižnog uživanja i stresa.

Organizam se suočava s velikim promjenama tokom odlaska na odmor, drugačija klima, druge vrste hrane i brojni faktori koji utiču na normalno funkcionisanje te je samim tim potrebno prije  polaska svoj organizam pripremiti za nadolazeće promjene.

Magistrica farmacije Belkisa Tanjić za Tuzlanski.ba otkriva koji su to lijekovi koje morate imati u putnoj apoteci kako bi vaš odmor bio upotpunjen i siguran.

S obzirom na to da su možda najčešći simptomi dijareja i mučnine ipak ih je moguće spriječiti. Najčešći uzroci jesu hrana i voda koji dovode do stvaranja bakterijskih infekcija.

"Savjetuje se uzimanje probiotika prije i tokom putovanja, da biste se zaštitili od negativnih uticaja. Probiotici uspostavljaju ravnotežu crijevne flore i poboljšavaju imuni odgovor, te će pomoći i ukoliko dođe do pojave probavnih problema", kaže Belkisa.

Pri samom polasku na putovanje i tokom istog, bilo da putujete automobilom ili avionom česte su mučnine uzrokovane vožnjom. Posebno ako imate djecu ovo može predstavljati veliki problem. Neugodan osjećaj i mučnina nimalo nisu prijatni i mogu uništiti doživljaj i prije nego što stignete na željenu destinaciju.

"Ukoliko ste skloni mučninama, potrebno je uzeti antiemetik, lijek koji djeluje protiv mučnine i povraćanja, pola sata prije vožnje, a ukoliko je to duže putovanje, ponoviti uzimanje u skladu sa uputstvom", pojašnjava Belkisa.

 Problem kroz koji roditelji prolaze prilikom davanja sirupa ili drugih lijekova djeci jeste njihov okus. Djeca ne vole kiselo niti ljuto te ih je teško navesti na konzumiranje takvih lijekova. Srećom rješenje postoji kako kaže Belkisa, a to su “tečni oblici u pojedinačnim kesicama i lizala koja ublažavaju osječaj mučnine, a prijatnog su ukusa” koji su idealni za djecu sklonu mučninama.

Tokom odmora svakodnevno smo izloženi suncu. To za posljedicu može izazvati rano starenje kože, opekotine od sunca koje znaju biti veoma bolne i neugodne te rezultirati neprospavanim noćima. Zbog ovih potencijalnih štetnih učinaka, važno je zaštititi se od sunca korištenjem krema i losiona sa visokim zaštitnim faktorom.

"Potrebno je odabrati istu u skladu sa godinama i tipom kože. Osim zaštitnog faktora, kožu možemo pripremiti za boravak na suncu i prije putovanja. Ono što ja uvijek preporučujem, jeste astaksantin, koji ima brojne prednosti, ali neke od najbitnijih jesu sprečavanje oštećenja kože uzrokovanih UV zrakama i povoljno djelovanje kod alergija na koži", pojasnila je Tanjić.

Neželjeno društvo tokom ljetnih dana jesu uporni insekti koji mogu ujedom izazvati iritacije kože, svrab, crvenilo ali i bol. Poželjno je razmišljati i o ovakvim “prijateljima” pa po savjetu magistre Belkise poželjno je imati sredstva za zaštitu u vidu spreja.

Ukoliko ipak dođe do uboda neophodno je imati gel koji će smiriti crvenilo, otok i osjećaj svraba kako ne bi došlo do većih posljedica.

U putnoj apoteci osim navedenog, neophodno je da se nađe i hronična terapija, u dovoljnoj količini za borovak na odmoru, ukoliko je pacijent ima. Kako pojašnjava Belkisa preporuljivo je da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama, te da se nosi medicinska dokumentacija vezana za hroničnu terapiju.

Ukoliko putujete sa manjom djecom važno je da imate toplomjer pri ruci. U svoju putnu apoteku uvrstite sirupe za djecu poput paracetamola i ibuprofena koji su odlični u borbi protiv simptoma prehlade i gripe. Kao i sprej za nos, pastile protiv grlobolje koji vam mogu omoćiti trenutno olakšanje i spriječiti pogoršanje bolesti. Ako ste skloni alergijama, antihistaminici su također važan dio opreme za putovanje.

"Ne zaboravite dodati sredstva za čišćenje rana, sterilne komprese, zavoje i flastere, jer su neizostavni za prvu pomoć u slučaju ogrebotina i posjekotina", zaključuje Belkisa.

Svi navedeni savjeti mogu vam pomoći i riješiti neočekivane neugodnosti. Da biste izbjegli odlazak ljekaru upotpunite vašu apoteku i osigurajte bezbrižan odmor za sebe i svoju porodicu. Budite spremni na svaku prepreku koja vam se nađe na putu.