Hren kao prirodni antibiotik: Recepti za liječenje sinusa, astme, pluća, reume...
Foto: Tuzlanski.ba

Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Za upaljene sinuse

Na šporetu zagrijte narendani hren, glavu prekrijte peškirom, i pet do deset minuta udišite isparenja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi i neprijatan osjećaj će prestati.

Čaj za čišćenje pluća

Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korijena hrena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.

Protiv astme, umora i teškog disanja

Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuhaju četiri supene kašike narendanog hrena. Kada se hren razmekša treba ga procijediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuhati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lijek uzima se ujutru i uveče.

Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog hrena pomešanog sa kašičicom meda. Terapija traje mjesec dana.

Protiv reumatizma

Korijen hrena narendati i ovlažiti ga mješavinom vode sa malo sirćeta. Sve to preliti uzavrelim mlijekom. Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu sirutku. Tako dobijenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice. (Tuzlanski.ba)