Istraživanje američkih naučnika počelo je kao znatiželja, ali pretvorilo se u nešto skroz zapanjujuće nakon što su htjeli vidjeti šta se sve skriva u korištenim četkicama za zube i glavama tuševa. 

Četkice za zube kriju ogroman broj virusa, pronađeni mnogi koji ranije nisu viđeni
Foto: Ilustracija | Pogodne za razvoj bakterija

Četkice za zube i glave tuševa su preplavljene životom, rezultati su novog istraživanja koje pokazuje da nas za vrijeme jutarnje rutine zasipa više od 600 različitih virusa.

Broj virusa koji je okriven je apsolutno veliki, rekla je voditeljica istraživanja Erica Hartmann sa Univerziteta Northwestern iz američke države Illinois.

"Pronašli smo brojne viruse o kojima zasad znamo jako malo i mnoge druge koje nikada ranije nismo ni vidjeli". kazala je.

Mikrobiolozi su ustanovili da postoji i minimalno preklapanje između dva uzorka, rekla je Hartmann, dodavši da je svaka glava tuša i svaka četkica za zube poput posebnog malog otoka.

Dobra vijest - nisu opasni za ljude

Dobra je vijest da virusi nisu opasni za ljude, već napadaju i razmnožavaju se unutar bakterija. Takvi takozvani bakteriofagi već su neko vrijeme predmet pojačanih istraživanja u liječenju bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike.

Naučnici vjeruju da bi novootkriveni tipovi virusa mogli biti prava riznica za to. Skladno tome u uzorcima su pronađeni i mnogi bakteriofagi koji specifično inficiraju mikobakterije, uzročnike bolesti poput gube, tuberkuloze i plućnih infekcija.

"Nevjerovatno je koliko je neiskorištene bioraznolikosti svuda oko nas", kaže Hartmann.

A čak ni ne morate ići daleko da biste ih pronašli, pred našim su nosom.

Od znatiželje do zapanjujućeg otkrića

Za potrebe istraživanja provedenog u Sjedinjenim Državama, naučnici su od ispitanika tražili da im pošalju svoje korištene četkice za zube i obriske s glava tuševa. Prethodne su analize već pokazale veliku raznolikost bakterija u uzorcima. U sklopu analize virusa analizirana su 34 uzorka s četkica i 92 s glava tuševa.

Ovaj projekt započeo je kao znatiželja. Naučnici su željeli saznati kakvi to mikrobi žive u domovima.

Mikrobi se teško naseljavaju na površinama poput stolova i zidova jer preferiraju vlažnu okolinu, gdje ima vode, a to je unutar tuševa i na četkicama.

Raznolikost mikroba u kupaonici nije razlog za odlazak u kupovinu sredstava za čišćenje, istakli su naučnici, savjetujući da je dovoljno redovno mijenjati četkice za zube.

Rekli su i da nema potrebe za kupovinom ni korištenjem posebnih antimikrobnih četkica za zube, jer će one vjerovatno rezultirati razvojem mikroba otpornih na antibiotike.

Glavu tuša je dovoljno dobro očistiti sapunom i, ako je potrebno, sredstvom za uklanjanje kamenca.

"Mikrobi su svuda, a velika većina njih nije opasna za ljude i od njih se nećemo razboljeti. Što ih više 'napadate' dezinfekcijama veća je vjerojatnoća da će razviti otpornost ili će ih biti teže liječiti", zaključila je Hermann.