Australija zabranila solarijume
Foto: Tuzlanski.ba

Australija spada u zemlje sa najvišom stopom obolijevanja od raka kože i zbog toga je od 1. januara 2015. tamo zabranjeno sunčanje u solarijumima.

solarijum ilustracijaZabrana solarijuma stupa na snagu 1. januara u državama New South Wales, Victoria, Južna Australija, Tasmania, Kvinslend i na teritoriji glavnog grada, Kambere.

Zabranu solarijuma će uvesti i Zapadna Australija, ali datum još nije određen, dok samo Sjeverna Teritorija, jedini preostali australijski region, još ne namjerava da zabrani kabine za vještačko sticanje bronzanog tena.

Australija će tako, poslije Brazila, postati druga zemlja svijeta koja je zabranila solarijume.

"Kvinslend već ima najvišu stopu raka kože u svijeta, i nema sumnje da postoji direktna veza između redovne upotrebe solarijuma i malignog melanoma", rekao je za AP vršilac dužnosti ministra zdravlja, Mark McArdle.

Po podacima Državnog savjeta za rak, dvije trećine Australijanaca će imatu neku vrstu raka kože prije navršene 70. godine što je dva do tri puta više nego u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji. Više od 2.000 Australijanaca umrlo je od raka kože 2011. godine, većinom od melanoma.

(mondo.rs)