Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanemarena navika opasna kao i vožnja pod dejstvom alkohola

Preuzmite sliku

Svi znamo koliko je vožnja pod utjecajem opasna, a novo istraživanje otkrilo je da još jedan faktor tijekom vožnje, kojeg često zanemarujemo, može biti jednako opasan

Američko istraživanje pokazalo je da opasnost od saobraćajne nesreće četverostruko povećava ako sjednemo za volan nakon manje od pet sati sna, odnosno gotovo je jednako opasno kao i vožnja pod utjecajem alkohola.

Prema posljednjem izvještaju američke organizacije za sigurnost u prometu AAA Foundation for Traffic Safety, spavamo li sat ili dva manje od preporučenih sedam sati, rizik od sudara udvostručuje se.

Anketa provedena diljem SAD-a na više od 440.000 osoba pokazala je da 35 posto odraslih Amerikanaca spava manje od sedam sati, a 12 posto je reklo da obično spava pet ili manje sati.

Ne možete ne spavati dovoljno i očekivati da ćete dobro funkcionisati za volanom. Naše novo istraživanje pokazuje da je vozač koji je spavao manje od pet sati, pod istim rizikom od sudara kao i vozač pod utjecajem alkohola, upozorava David Yang, izvršni direktor organizacije AAA Foundation for Traffic Safety. Izvješće nazvano “Akutni nedostatak sna i sudjelovanje u sudarima motornih vozila” bazira se na analizi reprezentativnog uzorka od 7234 vozača koji su sudjelovali u 4571 saobraćajnoj nesreći.

Svaki treći ispitanik priznao je da je vozio umoran barem jednom u posljednjih 30 dana i da su se borili s time da drže oči otvorenima. Kao najveće opravdanje za vožnju u stanju pospanosti ispitanici su naveli nemogućnost da se dovoljno naspavaju zbog previše obaveza tokom dana.

Ono što najviše zabrinjava kada je riječ o mogućnosti da vozač zaspi za volanom je činjenica da polovica vozača uključenih u saobraćajne nesreće uzrokovane umorom, uopšte nisu osjećali pospanost. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje