Prosječna vekna hljeba ima rok trajanja od 24 sata. Međutim, kupljeni kruh nije uvijek mekan i svjež.
Kupite li u trgovini tvrđu veknu, ne očajavajte. Postoji način da omekšate njegovu sredinu, a koricu učinite hrskavom i ukusnom kao da je upravo ispečena.
1. Stavite veknu hljeba pod mlaz vode
Tvrdu veknu hljeba stavite pod mlaz vode ili je dobro namočite u posudi s vodom. Upotrijebiti možete hladnu ili toplu vodu. Nemojte se plašiti tekućine. Da bi trik uspio, hljeb mora biti dobro namočen.
2. Stavite peći hljeb
U prethodno zagrijanu rernu stavite peći hljeb na 150 ili 160 Celzijevih stepeni oko šest do sedam minuta. Izvadite hljeb iz rerne, narežite ga i uživajte u okusu.
Ako imate na raspolaganju veliku veknu hljeba, pečenje možete produžiti na 10 do 12 minuta.
3. Zašto pali ovaj trik?
Voda se u rerni pretvara u paru, što rehidrira površinu i unutrašnjost hljeba, dok toplina osnažuje koru i čini je hrskavom kao da je upravo pečena.
Važan savjet:
Ako hljeb ima neugodan miris, a na površini ima znakove kvarenja i plijesni, bacite ga. Takvom hljebu nema pomoći i nemojte ga jesti. (punkufer.hr)