pečenje
Recept koji je osvojio internet: Isprobajte palačinke koje se peku u rerni, spremne za 15 minuta
Koliko god da su ukusne, priprema klasičnih palačinki često zna biti zamorna. Stajanje kraj šporeta, okretanje svake posebno – sve to zna uzeti i vremena i živaca, naročito kad vam treba veća količina. Ali imamo dobru vijest za sve ljubite...
Dodajte ovaj sastojak u kalupe i vaši mafini će biti savršeno pečeni
Ili se može desiti situacija da u sredini nisu pečeni, a da su na dnu izgorili. Pečenje mafina često može biti podložno problemima: od nejednako pečenih smjesa do onih dosadnih zagorenih donjih dijelova. Iako mnogi od nas vjeruju da su naj...
Svratili u Jablanicu, najeli se pečenja, a onda pobjegli ne plativši račun od 217 KM
Jučer je (nedjelja - 28. juli), u prijepodnevnim satima žena sa svojom porodicom ručala u jednom restoranu u Jablanici, a potom pobjegla, a da nije platila račun. Kako se može vidjeti, račun iznosi 217 KM, a porodica, koja se baš počastila...
Stručnjakinja otkriva: Da li stvarno trebamo prethodno zagrijati rernu?
Ako prethodno zagrijete rernu, znate da hrana brzo dobiva temperaturu, pa će manje vremena provoditi u 'opasnoj zoni', piše Real Simple Pokušavate ispeći kolačiće ili tortu ili možda isprobati novi recept? Čitate upute, a prva uputa glasi:...
Fehro će svoje obećanje ispuniti: Crnogorcima pripremio gozbu, "sve je spremno, bit će spektakl"
Bio je podstaknut akcijom crnogorske javnosti koja je, osim što je lijepo ugostila naše navijače, prikupila novac za novi kombi grupe pristalica "Zmajeva" Vlasnik nadaleko poznatog restorana "Kod Fehre" kod Lašve Fahrudin Mešković Fehro rek...
Zinedin Hajdarević Zize: Nema ljepše zemlje za život od Bosne i Hercegovine, mladi nisu normalni sve skrenulo s puta, utripovali sebi da su mafijaši
Zinedin Hajdarević Zize je vjerovatno najmlađi čovjek koji se bavi poslom pečenjem jagnjetine. U svom restoranu u sklopu kojeg ima pečenjaru, pravi gurmanske specijalitete koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim ali ni gladnim jer ga kupci h...
Nesvakidašnji poklon razredniku od učenika: "Hvala za sve dane koje smo proveli zajedno"
Naime, umjesto skupocjenih stvari koje će, manje - više, skupljati prašinu, đaci su odlučili da ga iznenade pečenim jagnjetom. Razredni starješina odjeljenja III9 Ekonomske škole "Stana Milanović" iz Šapca dobio je nesvakidašnji poklon od s...
Dragocjen savjet: Koristite ventilator u rerni kako biste uštedjeli što više struje
Rerna je prijateljica svake domaćice. Ona je najjednostavnija za pripremu jela jer odrađuje većinu posla dok mi možemo da se bavimo i nekim drugim stvarima. Kako prazničnim danima šporet poprilično koristimo, pa je ovaj savjet od velike kor...
Super trik: Evo kako da se hrana ne lijepi za tavu
Sve tave imaju fini premaz na svojoj unutrašnjoj strani a koji sprječava da se hrana zalijepi prilikom zagrijavanja, a sami tim i zagori. Loša vijest jeste što se taj premaz nakon određenog vremena ošteti i prestane da vrši funkciju. Koliko...
Znate li zašto svaka aluminijska folija ima sjajnu i mat stranu?
Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu te koju zapravo treba koristiti za kuhanje. Kad je u pitanju kuhanje, možete odahnuti – nema prave strane aluminijske folije koja bi se trebala ko...
Ako niste stigli marinirati meso, postoji trik koji će ga učiniti finijim i sočnijim dok se peče
Ražnjići su odlično rješenje za lagan ljetni obrok, pogotovo ako očekujete društvo, a različitim kombinacijama mesa i povrća te morskih plodova i povrća možete kreirati ukusno jelo. Nastojte sve sastojke narezati na komadiće koji su otprili...
Mama otkrila super trik: Evo kako da papir za pečenje lakše 'sjedne' u kalup
Belinda iz Australije ima oko 9500 pratitelja na Instagramu koje često počasti nekim kućanskim trikom koji olakšava čišćenje, pospremanje ili kuhanje - baš kao ovaj. Prije nekoliko dana Belinda je otkrila kako olakšati stavljanje papira za...
Česte greške zbog kojih nam se riba raspadne kad je pečemo na roštilju
Kakvo bi to ljeto bilo bez ribe na gradelama? Ima onih koji stalno prave iste greške te dobivaju nedovoljno pečenu, presušenu ili raspadnutu ribu nakon termičke obrade na otvorenom. Evo pet grešaka koje treba izbjegavati ako želite dobiti f...
Trik kojim ćete starom i tvrdom hljebu vratiti svježinu za samo 7 minuta
Prosječna vekna hljeba ima rok trajanja od 24 sata. Međutim, kupljeni kruh nije uvijek mekan i svjež. Kupite li u trgovini tvrđu veknu, ne očajavajte. Postoji način da omekšate njegovu sredinu, a koricu učinite hrskavom i ukusnom kao da je...
Chef otkriva: Nikada se nemojte koristiti maslinovim uljem za pečene krompire, evo zašto
Poznati chef Raymond Blanc otkrio je trikove za pečenje krompira – kako ih izrezati, koliko dugo peći, kojom se masnoćom koristiti... Ovaj ponosni vlasnik dvije Michelinove zvjezdice istaknuo je da bi krompire trebalo nakon guljenja izreza...
Ne morate ga ni očistiti: Trik za najlakše "pečenje" kukuruza
Pečeni kukuruz savršen je prilog ljetnim ljetima, ali i odličan međuobrok. Njegova termička obrada mnogima pak predstavlja veliki problem, zbog čega ga radije kupe od uličnog prodavača nego samostalno pripreme u svojoj kuhinji. Oni koji se...
Napunili tavu jajima i provjerili hoće li se ispeći na ovakav način
Je li dovoljno zapaliti hrpu šibica kako bi se ispekla jaja? Šta mislite, je su ili uspjeli ili ovo nije bilo dovoljno? Pogledajte rezultat ovog pokusa:
Super trik kako pohovati meso, a da masnoće bude puno manje
Pohovati možete i meso i povrće, a samo se trebate držati nekoliko pravila. Namirnicu pripremite na uobičajen način, na primjer, meso uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u mrvice. Pripremite odmah sve komade koje planirate pohovati. U međuv...
Osnove o mesu: Mali trikovi u pečenju, kuhanju i pohovanju
Ako punite meso, trebaće vam više vremena da se ispeče u rerni, dok kod prženja mesa u tavi treba paziti na debljinu zbog ravnomjernog pečenja. Pečenje u rerni Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrijana rerna. Ako ona nije...
Pet kulinarskih trikova za savršeno pečen krompir iz rerne
Za hrskavost krompiru dodajte palentu, a volite li više okus peke, pomiješajte ga s mesom i povrćem pa pripremite u vrećici za pečenje... Meso s krompirom iz rerne nedjeljni je klasik, a tražite li najbolji način da se arome međusobno prožm...
Vječita dilema ljubitelja roštilja: Kako postaviti janje na ražanj?
Dolaskom proljeća i toplijih dana mnogi su sa oduševljenjem dočekali kako bi se družili uz naravno neizostavni roštilj. Međutim jeste li se ikada susreli sa problemom kako postaviti janje na ražanj? Ukoliko nikada prije to niste radili ili...
Prepečen tost može da postane kancerogen
Prepečen tost, pretjerano prženi ili pečeni krompiri nose rizik od raka, upozorili su u kampanji britanski sanitarni zvaničnici koji su ukazali na kancerogena svojstva koja se pojavljuju u pretjerano pečenim namirnicama Zagorjeli ili zatamn...