Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik kako pobijediti nesanicu: Probajte tehniku 4-7-8

Preuzmite sliku

Kako pobijediti nesanicu pitanje je koje svakodnevno postavlja ogroman broj ljudi.

Razloga je bezbroj koji do nesanice dovode, ali postoji i jednostavno rješenje.

Tehnika disanja 4-7-8 zasniva se na drevnoj jogijskoj metodi zvanoj pranajama, koja pomaže praktičarima da steknu kontrolu nad svojim disanjem. Tehniku je razvio dr Andrew Weil. Kada se redovno praktikuje, može pomoći ljudima koji pate od nesanice da pobjede insomniju.

Tehnike disanja su dizajnirane da dovedu tijelo u stanje duboke relaksacije. Specifični obrasci koji uključuju zadržavanje daha tokom određenog vremenskog perioda omogućavaju tijelu da dopuni kiseonik. Prakse opuštanja takođe pomažu da se tijelo vrati u ravnotežu i reguliše odgovor “bori se ili bježi” koji osjećamo kada smo pod stresom. Ovo je posebno korisno ako imate nesanicu zbog anksioznosti ili brige o tome šta se dogodilo danas – ili šta bi se moglo dogoditi sutra.

Uskovitlane misli i brige mogu nas spriječiti da se dobro odmorimo. Tehnika 4-7-8 prisiljava um i tijelo da se usredsrede na regulisanje daha, umjesto da vrte opsesivne misle. Dr Weil je ovu tehniku opisao kao “prirodni lijek za smirenje nervnog sistema”.

Kako se izvodi ova tehnika

Da biste vježbali disanje 4-7-8, pronađite mjesto da udobno sjednete ili legnete. Ako koristite tehniku da zaspite, najbolje je ležati. Pripremite se za vježbu tako što ćete vrh jezika nasloniti na nepce, odmah iza gornjih prednjih zuba. Moraćete da držite jezik na istom mjestu tokom izvođenja vježbe. Izdisanje tokom 4-7-8 disanja može biti lakše za neke ljude kada stisnu usne.

 • Sljedeće korake treba sprovesti u ciklusu jednog daha:

  Prvo, neka vam se usne razdvoje.

  Napravite zviždući zvuk, potpuno izdišući kroz usta.

  Zatim zatvorite usne, tiho udišući kroz nos dok u sebi brojite do četiri.

  Zatim, sedam sekundi, zadržite dah.

  Napravite još jedan šištavi izdah na usta i dok izdišete brojte u sebi do osam.

  Kada ponovo udahnete, pokrećete novi ciklus disanja. Zadržani dah (sedam sekundi) je najkritičniji dio ove vježbe. Takođe se preporučuje da u početku ponovite vježbu samo četiri puta. Pa polako povećavajte dok ne dođete do osam udisaja i izdisaja.

  Ovu tehniku disanja ne treba praktikovati u okruženju gdje niste spremni da se potpuno opustite. Iako ne mora nužno da se koristi za uspavljivanje, ipak može dovesti praktičara u stanje duboke relaksacije, piše Lepota i zdravlje

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,