Pojedini evropski aerodromi koji su zahvaljujući sofisticiranijim uređajima za pregled prtljaga ukinuli ograničenja o unosu najviše 100 mililitara tečnosti u avione, moraće da vrate ta ograničenja od 1. septembra.

Evo kada stupaju na snagu: Evropski aerodromi vraćaju ograničenja o unosu tečnosti u avion
Foto: Unsplash

Evropska komisija je krajem jula donijela dodatak ranijoj uredbi o sigurnosnim mjerama u vazdušnom saobraćaju u vezi s pregledom tečnosti, sprejeva i gelova koji se mogu unijeti u putničke kabine aviona, piše Poslovni dnevnik.

To znači da će se i dalje u putničke kabine moći unositi najviše 100 mililitara tečnosti, spreja ili gela u jednom pakovanju. Ukupno se može unijeti najviše jedan litar.

Više aerodroma u Evropskoj uniji ukinulo je ograničenja unosa u avione bočica i tuba s tečnošću, sprejevima i gelovima maksimalnog kapaciteta od 100 mililitara nakon što su instalirale nove sisteme za detekciju eksploziva u prtljagu (EDSCB).

Promenjena stupa na snagu 1. septembra, što znači da će se od tada ranija ograničenja primjenjivati na svim aerodromima u EU, uključujući i one koje su ugradile sisteme EDSCB. Za one aerodrome koji nemaju te sisteme sve ostaje po starom.

Komisija ističe da ta mjera nije donijeta kao odgovor na nekakvu novu prijetnju, nego da se radi o privremenim tehničkim rješenjima koja će osigurati najviše sigurnosne standarde u vazdušnom saobraćaju.

Novi sistemi EDSCB zamjenjuju konvencionalne rendgenske uređaje i omogućavaju preciznije prepoznavanje predmeta i materija. Mogu identifikovati eksploziv u svim vrstama kozmetičkih preparata, tečnosti ili elektronskih uređaja. Takođe omogućavaju znatno brži pregled prtljaga.

Međutim, prema tehničkom izvještaju Komisije s kraja prošle godine, novi optički skeneri nisu potpuno pouzdani pri pregledu više od 330 mililitara tečnosti.

Stoga je Komisija odlučila da uvede privremenu mjeru kojom se do daljeg produžava zabrana unosa više od 100 mililitara tečnosti u jednom pakovanju, dok se ne otklone sve sumnje u pouzdanost nove tehnologije.