Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Profesionalni kuhar otkrio ispravan način: Kada vi solite hranu – prije ili na kraju pripreme?

Preuzmite sliku

Kada je priprema hrane u pitanju postoje neki naizgled sitni detalji koji mogu značajno djelovati na ukus. Tako na primjer nije svejedno kada se hrana soli.

I bez obzira na to da li pripadate timu koji soli prije ili onom koji soli na kraju kuhanja, profesionalci kažu da je samo jedan način ispravan.

A u prilog tome govori i eksperiment sproveden na YouTube kanalu “America's Test Kitchen” koji je dao konačan odgovor kada se dodaje so – na početku ili na kraju kuhanja?

Kuhar koji je eksperiment i sproveo kaže da su ga tokom školovanja uvijek učili da se so dodaje na početku pripreme jela i on je to pravilo slijepo poštovao, nikad ga ne preispitujući. A onda se zapitao šta će se desiti ako uradi suprotno. To je i uradio, a rezultate je podijelio sa gledaocima.

I šta mislite da li su učitelji bili u pravu?

Kada se so doda na početku kuhanja, dok su namirnice još hladne, ona će postepeno prodirati u namirnice i ukus će biti ravnomjerniji i intenzivniji. S druge strane, ako dodate so na kraju kuhanja, namirnica će samo dobiti omotač od soli, pa će ti zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bljutava.

Poslije ovih saznanja logično je da se zapitate, šta ako smo slučajno zaboravili da posolimo?

Tada se so može dodati naknadno, ali ponovo ne na način na koji inače radimo, odnosno da jednostavno prospemo svu planiranu količinu po namirnici.

Da ne biste presolili jelo, dodajte malo po malo. I da znate, da ipak neće biti savršeno začinjeno, ali opet bolje nego da jedete bljutavo ili možda presoljeno. (24sedam)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje