Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su razlozi zašto biste trebali izbaciti iz upotrebe plastičnu dasku za rezanje hrane

Preuzmite sliku

Ovisno o vrsti daske za rezanje koju koristite, vaša domaća jela mogu biti kontaminirana – mikroplastikom!

Nedavno istraživanje objavljeno u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health iznijelo je šokantne rezultate, prema kojima su naučnici procijenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koje koriste plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica.

Posljedice za zdravlje

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi pa čak i u posteljici.

 • Naučnici još proučavaju na koje sve načine mikroplastika može djelovati na ljudsko zdravlje.

  Većina plastike se ne razgrađuje u okolišu, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu apsorbirati hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

  Istraživanja su pokazala da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imuni sistem.

  Savjeti za izbjegavanje mikroplastike

  Mikroplastiku je danas nemoguće izbjeći. No, neke vlade poduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke korake možemo poduzeti i sami.

  Na primjer, plastične daske za rezanje zamijenite – staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim.

 • Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

  Kako biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, također je dobro:

  1. Izbjegavati plastično posuđe

  Izbjegavati piti iz plastičnih boca za vodu, pogotovo iz onih za jednokratnu upotrebu. Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suhom okruženju. Plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promjenu temperature ili mehanički stres.

  2. Podgrijavati hranu u mikrovalnoj u staklenim posudama

  Grijanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milijune mikroplastičnih čestica u vašu hranu.

  3. Filtrirati vodu

  Zbog raširene uporabe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržavati čestice mikroplastike. Kućni filtri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

  4. Redovino brisati prašinu i usisavati

  Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi vašu hranu. (Večernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje