Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova je namirnica opasnija od bilo koje druge u vašoj kuhinji

Preuzmite sliku

Još jedan dan, još jedno otkrivanje namirnice koja uspijeva promijeniti našu perspektivu na naizgled bezopasnu tvar. Danas je reflektor usmjeren prema ozlogašenom jestivom biljnom ulju kojeg možemo pronaći gotovo u svakoj kuhinji.

Glavna namirnica američke kuhinje, izložena je kao sredstvo koje razvija i stvara kancerogene stanice kada se zagrije u tavi ili woku.

Sadrže velike količine polinezasićenih i omega-6 masti te spadaju pod jeftinu namirnicu izrađenu od sjemena uključujući uljanu repicu, suncokret, kukuruz, šafran, grožđe, rižine mekinje i soju – no kada se zagriju i kada su u kombinaciji s kisikom “oslobađaju neurotoksične, DNA mutirajuće hemikalije za koje se zna da uzrokuju rak” .

Nedavna poboljšanja u mjernoj tehnologiji bacili su reflektorsko svjetlo o količini tih hemikalija koje konzumiramo u normalnoj upotrebi. Kad se sjeme ulja koje sadrži ove masti zagrije na normalnu temperaturu od 180 stepeni Celzijusa, stvaraju se vrlo otrovne hemikalije za koje se zna da su uključeni u uzrokovanju raka. To objašnjava popriličnu količinu slučajeva raka pluća kod žena u azijskim zemljama. Iako neke od tih žena puše, mnoge od njih provode dane kuhajući s biljnim uljem – i kod kuće i tokom radnog vremena. (wall.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,