Ova je namirnica opasnija od bilo koje druge u vašoj kuhinji
Foto: Tuzlanski.ba

Još jedan dan, još jedno otkrivanje namirnice koja uspijeva promijeniti našu perspektivu na naizgled bezopasnu tvar. Danas je reflektor usmjeren prema ozlogašenom jestivom biljnom ulju kojeg možemo pronaći gotovo u svakoj kuhinji.

Glavna namirnica američke kuhinje, izložena je kao sredstvo koje razvija i stvara kancerogene stanice kada se zagrije u tavi ili woku.

Sadrže velike količine polinezasićenih i omega-6 masti te spadaju pod jeftinu namirnicu izrađenu od sjemena uključujući uljanu repicu, suncokret, kukuruz, šafran, grožđe, rižine mekinje i soju - no kada se zagriju i kada su u kombinaciji s kisikom "oslobađaju neurotoksične, DNA mutirajuće hemikalije za koje se zna da uzrokuju rak" .

Nedavna poboljšanja u mjernoj tehnologiji bacili su reflektorsko svjetlo o količini tih hemikalija koje konzumiramo u normalnoj upotrebi. Kad se sjeme ulja koje sadrži ove masti zagrije na normalnu temperaturu od 180 stepeni Celzijusa, stvaraju se vrlo otrovne hemikalije za koje se zna da su uključeni u uzrokovanju raka. To objašnjava popriličnu količinu slučajeva raka pluća kod žena u azijskim zemljama. Iako neke od tih žena puše, mnoge od njih provode dane kuhajući s biljnim uljem - i kod kuće i tokom radnog vremena. (wall.hr)