Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nordijsko hodanje: Deset razloga zašto biste ga trebali isprobati

Preuzmite sliku

Nordijsko hodanje je oblik tjelesne aktivnosti koji potječe iz Skandinavije i sve je popularnije, a sada nam je jasno i zašto.

Ova vježba za cijelo tijelo uključuje hodanje s posebno dizajniranim štapovima, sličnim skijaškim, a uključuje mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela.

Evo 10 ključnih prednosti nordijskog hodanja

1. Vježba cijelo tijelo

Nordijsko hodanje uključuje mišiće ruku, ramena, trupa i nogu. Korištenje štapova pomaže u raspodjeli opterećenja na cijelo tijelo, pružajući opsežniju vježbu u usporedbi s uobičajenim hodanjem.

2. Povećava potrošnju kalorija

Uključivanje gornjeg dijela tijela u nordijsko hodanje dovodi do povećanja potrošnje kalorija. To ga čini učinkovitom vježbom za one koji žele sagorjeti više kalorija i kontrolirati težinu.

3. Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Nordijsko hodanje je aerobna vježba koja ubrzava otkucaje srca i potiče kardiovaskularnu kondiciju. Redovito sudjelovanje može dovesti do poboljšane cirkulacije, nižeg krvnog pritiska i smanjenog rizika od srčanih bolesti.

4. Nježno za zglobove

Za razliku od nekih vježbi s velikim opterećenjem, nordijsko hodanje je nježno za zglobove. Korištenje štapova pomaže u raspodjeli utjecaja, što ga čini izvrsnim izborom za pojedince s problemima sa zglobovima ili one koji traže opciju vježbe s malim udarom.

 • 5. Poboljšava ravnotežu i stabilnost

  Korištenje štapova u nordijskom hodanju zahtijeva koordinaciju i ravnotežu, što dovodi do poboljšane stabilnosti. Ovo može biti osobito korisno za starije odrasle osobe ili pojedince koji žele poboljšati svoju ukupnu ravnotežu.

  6. Povećava izdržljivost

  Poznato je da nordijsko hodanje povećava izdržljivosti. Redovno vježbanje može dovesti do poboljšane izdržljivosti i sposobnosti održavanja tjelesne aktivnosti duže vrijeme.

  7. Zar nije divno družiti se na otvorenom?

  Nordijsko hodanje često se provodi u grupama, što ga čini društvenom aktivnošću. Vježbanje u grupi može pružiti motivaciju, podršku i osjećaj zajedništva.

  Dodatno, vanjsko okruženje dodaje prednosti svježeg zraka i izloženosti prirodi.

  8. Dostupno za svakoga

  Nordijsko hodanje je pogodno za osobe različitih nivoa kondicije i dobi. Bilo da ste fitness entuzijast ili početnik, intenzitet nordijskog hodanja može se lako prilagoditi individualnim sposobnostima.

  9. Pozitivno utječe na stres

  Redovnaa tjelesna aktivnost, poput nordijskog hodanja, povezana je sa smanjenim stepenom stresa. Kombinacija tjelovježbe i vanjskog okruženja može pridonijeti poboljšanju mentalnog zdravlja.

  10. Lako za naučiti i dostupno svima

  Nordijsko hodanje je lako naučiti, zahtijeva minimalnu opremu. Jednostavnost aktivnosti čini je dostupnom pojedincima svih dobi i tjelesne spreme. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje