Znate li zašto je jedna tipka na daljinskom upravljaču ispupčena?
Foto: Tuzlanski.ba

Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali na tipki s brojem 5 imati malu izbočinu u obliku tačkice, dvije tačkice ili crtice; a jeste li se kad pitali čemu ona služi?

Te predmete manje više svi koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije i da služe svima. Zato proizvođači u njihovoj izradi misle i na slabovidne i slijepe osobe pa je već godinama stavljanje male izbočine na tipku s brojem 5 standard u proizvodnji, bez obzira o čijem je brendu riječ.

Naime tačkica/e ili crtica na tipki služe kao taktilni orijentir koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava jednostavnije korištenje daljinskog upravljača i tipkovnice jer pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke. Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, ta tipka s pomaže i osoba s normalnim vidom da se lakše orijentišu i da daljinski upravljač ili tipkovnicu mogu koristiti i bez gledanja u njih ili kad su u mraku. (vecernji.hr)