Sve prisutniji trend izlaska iz kuće bez grudnjaka: Stručnjaci otkrivaju da li je to pametna ideja
Foto: Tuzlanski.ba

Trend izlaska iz kuće bez grudnjaka posljednjih je godina sve prisutniji, svijet mode donosi nam nove stilove otvorenih haljina, a prve su sve skupa prihvatile slavne dame.

Pad popularnosti grudnjaka posljednjih je godina vrlo očit. Situacija podsjeća na pokret "Free the Nipple" iz 2012., a situaciji je pomogla i pandemija te rad od kuće.

Stoga ne čudi da brojne slavne dame, uključujući Jennifer Aniston, Rihannu, Florence Pugh i Gillian Anderson, rado prihvataju pokret bez grudnjaka, naročito kad je riječ o crvenom tepihu.

Mnoge komentarišu i kako im je grudnjak zapravo neudoban, to je jedan od razloga zašto ga ne žele nositi.

Ipak, doktori o svemu imaju mišljenje te ističu da te prednosti mogu varirati.

"Učinci nenošenja grudnjaka razlikuju se od osobe do osobe, ovisno o uzrocima, poput: veličine grudi, elastičnosti tkiva i individualne udobnosti," navela je doktorica opće prakse dr. Chandni Rajani, sa sjedištem u Londonu.

Smatra da je hodanje bez grudnjaka za mnoge udobnost, jer ta forma opterećuje ramena i prsni koš.

"Nenošenje grudnjaka može potaknuti bolju cirkulaciju i ventilaciju, smanjujući rizik od problema povezanih s kožom," navela je doktorica.

Ipak, mnogima se ne sviđa to što nenošenje grudnjaka može djelovati na opuštenost grudi.

"Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji povezuju korištenje grudnjaka s opuštenošću grudi, neki tvrde da prirodna potpora koju pružaju grudnjaci može pomoći u održavanju čvrstoće grudi tokom vremena," naglasila je Rajani.

View this post on Instagram

A post shared by Gillian Anderson (@gilliana)

Također, hodanje bez grudnjaka može rezultirati povećanim pokretima grudi, potencijalno uzrokujući istezanje potpornih ligamenata i tkiva. Ipak, neki tvrde da će mišići ispod grudi sami ojačati, ako se hoda bez grudnjaka.

Doktorica ističe da nema prave ili krive odluke, ona se razlikuje od osobe do osobe.

"U konačnici, odluka o nošenju grudnjaka ili ne ovisi o ličnoj udobnosti, načinu života i ličnim preferencijama. Važno je pronaći ravnotežu koja potiče i fizičko i emocionalno zdravlje,"  kaže.

Još 2012. tema je postala politička kada se otkrilo da Facebook i Instagram cenzuriraju ženske bradavice, ali ne i muške.

Brojne slavne osobe, uključujući Miley Cyrus, slikale su se u toplesu, održani su marševi bez grudnjaka, a Never Fully Dressed je prodao "majicu sa sisama", koju je nosila Kendall Jenner, te 50.000 eura za dobrotvornu udrugu za mentalno zdravlje Mind.

Anketa YouGov-a iz 2021. pokazala je da je trećina žena u Ujedinjenom Kraljevstvu prestala nositi grudnjake tokom mjeseci pandemije. Istraživači sa Univerziteta Portsmouth i Univerziteta St Mary izvijestili su o padu nošenja grudnjaka za 70 posto u toku karantene, a četvrtina žena izjavila je da nemaju namjeru vratiti se grudnjacima

U oktobru 2020., prodavač donjeg veša Bravissimo izvijestio je o smanjenju prihoda od 30 posto, dok je u SAD-u prodaja grudnjaka pala za 9 posto iste godine.

U međuvremenu, na TikToku, #NoBra hashtag prikupio je 399.4 milion pregleda, a #NoBraClub ima 102 miliona i raste.

Pokret bez grudnjaka redovno se pojavljuje od 1960-ih.

U julu 2022. Florence Pugh uzvratila je napornim trolovima koji su je kritikovali, jer nije nosila grudnjak na prozirnu Valentino haljinu.

"Dali ste mi agresivno do znanja da su vas razočarale moje sitne grudi te kako bih se trebala sramiti svojih plosnatih prsa," navela je na mrežama.

"Već dugo živim u svom tijelu. Potpuno sam svjesna veličine svojih grudi i ne bojim se toga," izjavila je Pugh.

U međuvremenu, Kim Kardashian prihvatila je trend lansiranjem "grudnjaka s bradavicama" od 75 eura, koji je imao ugrađene pjenaste bradavice i odmah se rasprodao.

"Predstavljam potpuno novi grudnjak s bradavicama. Dakle, koliko god bilo vruće, uvijek ćete se činiti kao da vam je hladno," navela je Kim na Instagramu.

Dostupan u šest nijansi u boji kože, Ultimate Bra izrađen je od meke tkanine od mikrofibre, s prvim takve vrste suženim pjenastim jastučićima za "seksi, prirodno podizanje i potporu", piše Daily Mail.