Stvari koje su djeci zaista važne
Foto: Tuzlanski.ba

Svakom roditelju je najbitnije da je njegovo dijete veselo i nasmijano, a vi mu možete pomoći da uvijek bude takvo. Koje su to stvari zbog kojih ćete djeci izmamiti osmijeh na lice, izazvati val sreće i zadovoljstva?

Mi vam donosimo nekoliko rituala kojih ćete vaše dijete i vi, rado prisjećati i pamtiti kao sretne trenutke.

Jasno određene granice

U svakom djetetu se krije mali buntovnik spreman da skoči u odbranu kod prve najave pravila i zabrana. Teško je boriti se svaki put, objašnjavati i voditi duge razgovore, koji baš i ne daju rezultate, jer dijete uvijek ostaje pri svom, ali morate biti ustrajni i postaviti granice koje se bez obzira na sve, moraju poštovati. Jasne granice pružaju djeci sigurnost i govore im da smo tu da ih zaštitimo i brinemo o njima.

Roditelji koji ih slušaju

Svako dijete želi da ga roditelj sluša, da zna kako se osjeća, da obraća pažnju na njega i da pohvali ono što uradi. Vašem djetetu nije dovoljno samo 'daa' ili 'ahaaa' kada vam pokazuje nešto što je uradio ili napravio. Dijete želi da mu se maksimalno posvetite i ne želi da u isto vrijeme gledate televiziju ili kuhate ručak. Nije moguće ni odglumjeti da vas nešto zanima ili slušati do pola. Potrebno je aktivno postavljati pitanja, davati prijedloge i čak ubaciti po neku sopstvenu izjavu kako bi dijete sa sigurnošću znalo da smo ga čuli.

Roditelji koji im pričaju

Isto koliko želi da vam priča o svojim interesovanjima, dijete želi i vas da čuje. Djeca su očarana stvarima koje rade njihovi roditelji, ali najveći broj roditelja ne odvoji dovoljno vremena da priča o sebi. Svakodnevica i vaše djetinjstvo predstavljaju fantastičan izvor priča koje će oduševiti vašeg mališana. Nigdje nećete naći tako zainteresovanu publiku, a zauzvrat ćete dobiti njihov osmijeh.

Da budu primijećena čak i kada ne plaču

Djeca će imati više samopouzdanja ako ih primjećujete kada su dobra i kada rade dobre stvari u tišini. Ona znaju da vam kažu kad su uradila nešto dobro, ali vole i da ih vi primijetite prije nego što vam oni sami skrenu pažnju. Primijetite šta rade i pohvalite ih! Da li je dijete postavilo stol iako vi niste ništa rekli? Da li čita priču bratu ili sestri? Da li se samo igralo duže nego obično? Bilo šta i bilo koja sitnica je dobra da im pokažete da cijenite ono što rade.

Porodični trenuci

Djetetu je važno da oba roditelja budu zajedno s njima u parku, u kinu ili na školskoj predstavi. Isto tako je važno da imate određene porodične rituale koje druge porodice možda nemaju. To može da bude planinarenje, omiljena društvena igra, odlazak u nabavku namirnica, što je djeci posebno interesantna aktivnost i sl. Stvari koje radite zajedno kao porodica dijete uvijek pamti.

Pitanja o njihovom danu

Djeci je važno da razgovaraju sa vama o tome šta se dešava kada niste zajedno. Vaša pitanja im pokazuju vaše interesovanje za ono što im se dešava i što rade. Vaše reakcije im govore koliko mislite da su sposobni kada rade stvari bez vas. Osim toga, pomažete im i da bolje razumiju događaje iz njihove svakodnevice. S vama će podijeliti svoje brige, ali i sve lijepe trenutke. Na ovaj način gradite povjerenje između vas i vašeg djeteta, što je temelj za svaki dobar roditeljski odnos u budućnosti.

Dozvola za kasni odlazak u krevet

Odličan način za vrijeme sa djetetom je dozvola da ostane budno duže nego obično. Ako u porodici ima više djece možete odrediti različito veče za svako od njih, zavisno od rasporeda i dozvoliti im da uživaju u vašem društvu. Ovo može da bude i nagrada za dobro ponašanje. Iskoristite ovo vrijeme za razgovor, zajednički film i sl. Međutim, bitno je da ovakve aktivnosti ne pređu u naviku, jer je san važan za razvoj djeteta, kao i za njegove psihomotorne sposobnosti.

Zajedničko uspavljivanje

Uspavljivanje je važan trenutak u životu svakog djeteta, a još važnije je da su roditelji dio te rutine. Naravno da nije moguće da budete tu baš svake večeri, ali pokušajte da budete uz dijete na završetku dana. Razgovarajte o danu koji je protekao i o stvarima koje vas očekuju sljedećeg dana. Riječi koje govorite djeci svake večeri i uspavanke koju im pjevate ostat će u sjećaju cijeli život.

Roditelji koji čitaju

Ne uživa svaki roditelj u čitanju, naročito ne onom glasnom, ali čitanje djeci je fantastična stvar. I svako dijete će vam to potvrditi. Iskoristite večernje sate za zajedničko ušuškavanje i uspavljivanje uz njihove omiljene priče. Počnite sa kratkim bajkama i laganim pričama koje će uspavati djecu i omogućiti im lijepe i lagane snove.

(zenskiportral.com)