Foto: Tuzlanski.ba

Boja odjeće može na poseban način istaknuti boju očiju, pa valja znati koje će vam nijanse najbolje pristajati.

Kažu da su oči prozor u dušu, pa ih prirodno mnogi žele naglasiti. Sve boje očiju su lijepe, ali plave oči mogu biti posebno privlačne.

"Misteriozne su jer se nijansa može promijeniti u svakom trenutku", kaže Aimee Carr, osnivačica Voodoo Makeupa, aktivistica za ljepotu.

1. Tonovi dragulja

Ovakvi tonovi izvrsna su opcija za plavooke ljude - ostavljaju utisak, a nisu pretjerani. Nina Vargas, stilistica i poslovna strateginja za modne marke, preporučuje duboke, bogate boje poput smaragda, safira ili rubina.

"One stvaraju upečatljiv kontrast koji naglašava svijetle tonove plavih očiju", kaže Vargas.

Dodavanje ovih boja u vaš ormar savršen je način da unesete luksuznu, sofisticiranu atmosferu.

2. Plava

Možda je to najočitiji izbor, ali nikada ne možete imati previše plave boje.

"Ljudi s plavim očima izgledaju sjajno u toj boji jer plava boja u odjeći prirodno pojačava plavetnilo očiju", kaže Carr.

S velikim rasponom nijansi možete kombinovati ili eksperimentisati kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara. Elizabeth Kosich, certificirana stilistica i osnivačica Elizabeth Kosich Styling, kaže da tamniji, dublji tonovi plave komuniciraju iskrenost, nježnije nijanse poput arktičke, nebeske i oceanski plave stvaraju mir dok francuska i kraljevska plava ističu strpljenje.

Nijanse koje imaju zelene ili ljubičaste tonove poput akvamarina ili zimzelena također mogu istaknuti plave oči. Bez obzira koju vrstu plave odabrali, nosite je s povjerenjem i privući ćete svačiju pozornost.

3. Narančasta

Narančasta možda nije prva boja za koju mislite da će istaknuti plave oči, ali suprotna je plavoj i to je čini najboljom komplementarnom nijansom.

"Isprobajte šal boje mandarine, dolčevitu boju jantara ili baloner boje nevena kako biste pokazali optimizam i istaknuli plave oči. Narančasta je živahna i može biti zastrašujuća ako je niste navikli nositi. Dakle, ako ne osjećate smjelost koju narančasta nudi, možete isprobati dodatke poput naušnica, torbice ili marame u toj boji", kaže Kosich.

"Ako želite eksperimentirati prije izlaska u javnost, odaberite narančastu pidžamu boje dinje, spavaćicu ili donje rublje u narančastim nijansama pa provjerite kako vam stoje", dodaje Kosich.

4. Tople neutralne boje

Plave oči obično imaju druge boje u sebi, a tople neutralne kao što su bež i krem boje mogu pomoći u naglašavanju onih teže vidljivih nijansi.

"Uvijek gledajte mrlje u oku kako biste vidjeli koje detalje možete istaknuti",- kaže Carr.

Možete upotrijebiti ove svjetlije tonove kako biste zadržali dominantnu plavu boju.

"Tople boje stvaraju nježan kontrast koji je istovremeno laskav i suptilan. Imaju klasičan, bezvremenski dojam koji nikad ne izlazi iz mode",  kaže Vargas.

Ako ste skloni prigušenoj eleganciji, trebali biste razmisliti o dodavanju sličnih nijansi u svoj ormar.

5. Pastelni tonovi

"Prigušene pastelne boje prilično se lijepo slažu s plavim očima. Osim toga, savršene su za sunce i toplo vrijeme. Lavanda, plava ili svijetloružičasta može istaknuti delikatnu, eteričnu kvalitetu plavih očiju", kaže Vargas.

Svijetle, hladne boje daju svjež, mladenački dojam i savršene su za one koji žele postići nježan i ženstven izgled. Odabirom pravih boja možete naglasiti prirodnu ljepotu plavih očiju i stvoriti izgled koji je i moderan i laskav - ističe Vargas.

Kosich dodaje kako je važno pronaći neutralne pastelne nijanse koje se slažu s tonom kože, ali i s očima, piše 24sata