Foto: Tuzlanski.ba

Ćurka se često smatra uobičajenim božićnim obrokom kod katolika, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. god., nakon što je Evropa kolonizirala Sjevernu Ameriku.

Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga, labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.

Međutim, tradicionalna božićna večera kakvu je mi znamo u drugim kulturama izgleda drugačije...

bozicna-vecera-sirom-svijeta2

Australija

Božić je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak, sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.

Češka

Tradicionalno jelo se jede na Badnjak i sastoji se od riblje supe, salate, jaja i šarana.

Njemačka

Pečena guska je omiljeni božićni obrok, uz krompir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na Badnjak.

Grenland

Božićna večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.

Italija

Božićni ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.

Jamajka

Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak, piletinu, goveđi rep i kozu.

Letonija

Božićna večera je kuhani smeđi grašak s umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.

Norveška

Božićni obrok jede se na Badnjak i uključuje bakalar, svinjske kotlete, božićnu mesnu štrucu i posebne kobasice.

Portugal

Posebno božićno jelo je slani suvi bakalar s kuhanim krompirom koji se jede u ponoć na Badnjak.

Rusija

Božićna hrana uključuje kolače, pite i knedle s mesom.

Švedska

Obrok na Badnjak uključuje školjke, svinjetinu, kuvane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.

Velika Britanija

Božićni puding i pite su najčešći izbor.

bozicna-vecera-sirom-svijeta

(Tuzlanski.ba)