Foto: Tuzlanski.ba

Proizvodi određenih poznatih brendova često imaju mnogobrojne plagijate. Kopije su ponekad toliko vjerne originalu da je skoro nemoguće prepoznati da se radi o kopiji.

Ipak, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći da otkrijete da li je nešto kopjia ili original prije nego što se odlučite da proizvod stavite u svoju potrošačku korpu.

Evo nekih od njih:

1. Provjerite pakovanje

Falsifikatori proizvoda često zanemaruju dizajn ambalaže. Zvanični proizvođači će se uvijek pobrinuti i oko najsitnijih detalja na ambalaži i osigurati da proizvod stigne bezbjedno u ruke potrošača.

Takođe, plagijat ćete prepoznati po različitim fontovima, odnosno lošom štampom i slabom vidljivošću teksta.

2. Provjerite uputstvo za upotrebu

Uputstvo za upotrebu mora biti na jeziku zemlje porijekla. Ukoliko je napisano na drugom jeziku i ne možete da ga pročitate, znjate da se radi o falsifikatu.

3. Obratite pažnju na materijal

Svaki materijal, bilo da se radi o aluminijumu, gumi ili plastici može biti dobrog i slabijeg kvaliteta. Poznati brendovi ne štede na materijalu i po tome ćete prepoznati da li se radi o originalu ili ne.

4. Obratite pažnju na font i veličinu slova

Logo je lice jednog brenda i njemu se uvijek posvećuje posebna pažnja. Svi fontovi i simboli na uređaju moraju biti glatki, čitljivi i izdržljivi, u suprotnom se radi o kopiji.

5. Provjerite punjač

Punjač treba da bude prilagođen utičnicama zemlje u kojoj će se uređaj koristiti. Takođe, originalni punjači neće imati šavove na plastičnim djelovima različitih boja, dok se to ne može reći za falsifikate.

6. Dobro pogledajte kablove i priključke

Kvalitet kabla je jedna od očiglednijih stvari po kojima ćete prepoznati kopiju proizvoda. Kod originala, kabl će biti čvrst i svuda iste boje, dok će kod kopije biti labav i nejednak. Kabl treba da bude savitljiv, a oznake na plastičnim djelovima jasne i neizbrisive. (ddl.rs)