Sedam načina kako se nositi s najtežim simptomima menopauze
Foto: Tuzlanski.ba

Bez obzira imaš li nagle "valove" vrućine, promjene raspoloženja ili imaš poteškoće sa spavanjem, menopauza može biti potpuno iscrpljujuća.

Menopauza pogađa svaku ženu, ali to ne znači da su simptomi isti za sve. Bez obzira imaš li nagle "valove" vrućine, promjene raspoloženja ili imaš poteškoće sa spavanjem, menopauza može biti potpuno iscrpljujuća.

No, ne mora ti biti teško i iscrpljujuće i ne moraš se pretvarati da je sve u redu. Postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti, a nije isprobavanje novih lijekova ili promjena prehrane, koji ti mogu pomoći da se osjećaš puno bolje. U nastavku teksta donosimo ti nekoliko najboljih stvari, alternativnih terapija ili tretmana koje možeš raditi za vrijeme menopauze da bi se osjećala bolje, prenosi MissZdrava.

1. Hormonska terapija

Kada je riječ o ublažavanju simptoma menopauze, poput valova vrućine, anksioznosti i razdražljivosti, hormonska terapija prvi je izbor za mnoge žene. Navedeni lijekovi vraćaju nivo estrogena i progesterona (koji dramatično opadaju tokom menopauze), što pomaže u umanjivanju simptoma menopauze.

„Imala sam pacijente koji su bili toliko iscrpljeni i rastrošeni od simptoma menopauze, no nakon kratkog vremena na hormonskoj terapiji osjećali su se opet 'normalno'“, kaže doktorica Arianna Sholes-Douglas i autorica knjige The Menopause Myth. No, zbog opasnosti od krvnih ugrušaka i srčanih bolesti doktori obično počinju s blagom verzijom hormonske terapije.

2. Zdravo se hrani i prilagodi vrijeme spavanja

Određena hrana može izazvati upalu i pogoršati tvoje simptome u menopauzi. Jedno istraživanje je otkrilo da konzumiranje previše rafiniranih ugljikohidrata zapravo može povećati depresiju kod žena u postmenopauzi. Kako bi shvatila svoje okidače, dr. Sholes-Douglas predlaže da isprobaš dijetu "uklanjanja hrane", u kojoj uklanjaš uobičajenu upalnu hranu i skupine hrane poput glutena, mliječnih proizvoda, šećera, alkohola i soje, a zatim ih polako dodaješ natrag kako bi vidjela kako svaka od tih namirnica utiče na tvoje simptome.

Još jedna dobra ideja je da pokušaš poboljšati rutinu za vrijeme spavanja. Nemoj gledati u "ekrane" (telefon, televizor ili na drugi način) kada si u krevetu, pokušaj svake noći ići spavati u isto vrijeme i drži spavaću sobu tamnom i hladnom, preporučuje američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga (HSS).

3. Kreni u teretanu

Ne samo da ti redovno odlaženje u teretanu može pomoći da bolje spavaš, nego također može smanjiti one valove vrućine koji te mogu uhvatiti s vremena na vrijeme. U jednoj studiji, žene koje su redovno vježbale smanjile su učestalost vrućih valova, vjerojatno zato što vježbanje pomaže tvom tijelu da bolje reguliše temperaturu.

4. Uvijek imaj izvor hladnoće

Valovi vrućine mogu te uhvatiti bilo gdje i bilo kada. Upravo zato, uvijek uz sebe imaj barem bocu napunjenu hladnom vodom i ledom, jer čim osjetiš da val vrućine dolazi, bit će ti od velike pomoći. Također, možeš i pored stola ili kreveta postaviti ventilator i oblačiti se slojevito kako bi uvijek imala neki dio odjeće za skinuti sa sebe i ohladiti se.

5.  Iskoristi lijekove koji nisu na recept

Za glavobolje i opće bolove iskoristi lijekove koji nisu na recept, jer ti doslovno mogu doći kao "spas u zadnji čas". Ako patiš od vaginalne suhoće možeš uzeti također vaginalni ovlaživač koji se nudi bez recepta, a da bi učinila seks ugodnijim upotrijebi i lubrikant na bazi vode prije ili za vrijeme seksa, preporučuje HSS.

6. Posjeti terapeuta

Posjeta terapeutu može biti dobra ideja jer ti razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje, za vrijeme kada doživljavaš menopauzu, može biti od velike koristi. Jedna kanadska studija otkrila je da kognitivna-bihevioralna terapija može pomoći kod višestrukih simptoma menopauze, uključujući depresiju, probleme sa spavanjem i seksualne probleme.

7. Probaj akupunkturu

Malene igle koje se koriste u akupunkturi su zapravo prilično moćne. Istraživanje pokazuje da su žene nakon samo tri akupunkturne sesije imale manje ili blaže simptome poput vrućine i znojenja po noći, kao i poboljšanu kvalitetu života - bolji san i manje anksioznosti. (Tuzlanski.ba)