Savjeti kako da motivišete vaše dijete da uči
Foto: Tuzlanski.ba

Većina djece ne podnosi ideju učenja, jer to doživljavaju kao teret. Zato, ukoliko želite da ih motivišete, vodite računa da se osjećaju kao da se igraju i zabavljaju. Evo nekih savjeta koji će vam pomoći da motivišete djecu da uče.

Praktičan pristup: Sigurno će učenje svakome biti dosadno, ako samo čita teoriju bez ikakvog praktičnog primjera. Najbolji način da se eliminiše monotonija jeste da se u praksi pokaže primjer. Ukoliko vaše dijete treba da nauči istoriju, odvedite ga u muzej u kome može da vidi stvari o kojima čita u knjigama. Pomozite djeci da stvari vide i dožive izvan knjiga.

Vrijednost znanja: Većina roditelja ima tendenciju da od djece očekuju dobre ocjene, a ako ih ona nemaju, roditelji pokazuju svoje razočaranje. Ovakvo ponašanje nije prikladno i može da ometa motivaciju kod djece. Umjesto toga, svakoga dana pitajte dijete šta je naučilo u školi i pohvalite ga. To ih može motivisati da više uče, što se može odraziti i na poboljšanje ocjena.

Dovoljno vremena za igru: Dijete može da uživa u učenju samo ako je prethodno imalo dovoljno vremena za igru. Forsiranje pretjeranog učenja ne može da donese pozitivne rezultate. Napravite raspored na osnovu kojeg će dijete pored učenja imati i dovoljno vremena za igru.

Navika čitanja: Navedite dijete da čita od ranog uzrasta. Kada su baš mali, možete im čitati priče za laku noć, a kada nauče da čitaju sami, potrudite se da im to postane navika. Na taj način im školske knjige neće djelovati strašno i nešto od čega treba da bježe.

Učenje uz pomoć igre: Igrice su uvijek zabavne i možete ih iskoristiti i prilikom učenja sa djecom. Potrebno je samo malo kreativnosti. Jednostavne kviz igre ili lov na blago, učenje može da učini mnogo zabavnijim.

(Tuzlanski.ba/Ženski portal)