Od čega zavisi sjaj kose
Foto: Tuzlanski.ba

Tipično je za žene da uvijek žele nešto promijeniti u izgledu svoje kose: one s ravnom kosom žele kovrdže, one s kovrdžama žele ravnu kosu, one s kratkom bi dugu, crnke žele postati plavuše i obratno. No, na kakvu se god frizuru ili boju odlučite, da bi izgledala lijepo, kosa u prvom redu treba biti zdrava i sjajna.

Zdrava i sjajna kosa reflektira svjetlost, mekana je i nježna na dodir i uvijek privlači poglede bez obzira na oblik frizure.

I šišanje daje sjaj

Svaki tip kose može biti sjajan, iako je ravna kosa prirodno sjajnija jer ravnomjerno reflektira svjetlost, za razliku od kovrdžave koja često djeluje kao da nema sjaja, pogotovo ako se ne hrani i ne njeguje. I kosa koja je tretirana hemijskim sredstvima ili je oštećena od vrućine ima jako neravnu površinu jer su kutikule podignute. Zato teško reflektira svjetlo pa nema ni sjaja. Jedan od načina da se taj problem ublaži jest redovna upotreba balzama kojim se kutikule kose mogu zagladiti, pa kosa postaje sjajnija i djeluje zdravije. No, i način šišanja utječe na intenzitet sjaja kose: naime, ravnomjerno odrezana kosa djeluje uvijek sjajnije nego ona ošišana stepenasto ili frizure s nekoliko različitih dužina. Osim toga, i ispucani vrhovi čine kosu manje sjajnom, stoga je vrlo važno redovno podrezivati kosu.

Ulje je najbolji saveznik za sjaj

Imate li izrazito suhu kosu, najbolje je koristiti ulje od lana koje dubinski hrani i vlaži kosu, dok je za masnu kosu najbolji izbor ulje jojobe. Prirodnu zaštitu vrhova kose od pucanja dat će maska od maslinovog ulja i limunova soka u jednakom omjeru koju treba nanijeti na kosu i ostaviti da djeluje nekoliko sati te potom isprati šamponom. Ulje makadamije prikladno je za sve tipove kose, nanosi se samo na vrhove, i to u vrlo maloj količini, a služi za hranjenje kose, podatnost i sjaj.

Ako je ravna
Ako imate ravnu kosu, dovoljno je samo malo pažnje kako biste postigli još intenzivniji sjaj. Kod pranja kose balzam nanesite samo na vrhove i potom ga dobro isperite kako kosa ne bi izgledala obješeno. Uvijek koristite proizvede namijenjene upravo za ravnu kosu jer ćete tako izbjeći prekomjerno mašćenje ili beživotan izgled kose. Prije sušenja kosu blago prosušite peškirom, zatim je počešljajte češljem sa širokim zupcima, a kad god možete, ostavite je da se osuši prirodno. Ako koristite fen, prethodno na kosu nanesite sprej za zaštitu od vrućeg zraka. Pri kraju sušenja podesite fen na hladan zrak i pređite još jednom cijelu kosu. Kod izrazito tanke kose potrebno je na vrhove nanijeti sprej za fiksiranje koji će ih učiniti kompaktnijim, a time i sjajnijim, dok je za gušću kosu dovoljno na vrhove nanijeti malo seruma za sjaj. Ako pak imate neukrotivu kosu, sprej za sjaj poprskajte po četki za kosu s gustim zupcima i njome prođite kroz kosu po cijeloj dužini nekoliko puta.

Ako je kovrdžava

Bilo da imate samo valovitu ili jako kovrdžavu kosu, koja prirodno nije tako sjajna kao ravna, morate joj posvetiti više pažnje kako biste joj podarili sjaj. Prilikom pranja na kosu nanesite balzam s hidratantnim sastojcima, a potom isperite kosu mlakom vodom te je nježno tapkajte ručnikom. Češljem širokih zubaca pažljivo raščešljajte kosu i, da biste joj dali mekoću, na vrhove nanesite malo kreme za oblikovanje kovrdža. Kod sušenja, na prst namotajte uvojak po uvojak i sušite sušilom s difuzorom podešenim na umjereno topao zrak. Kako biste kosi dali volumen, nakon sušenja prstima podignite kosu kod korijena i poprskajte je sprejem za sjaj.

Ako je izmučena tretmanima

Ako kosu često podvrgavate tretiranju hemijskim preparatima, potrebna joj je dubinska njega kako bi se oporavila. Koristite vrlo blag šampon obogaćen hidratantnim sastojcima kao što je karite maslac. Kod pranja obavezno nanesite hranjivi balzam s proteinima te potom dobro isperite kosu mlakom vodom. Što češće sušite kosu prirodno i u tom slučaju nanesite na nju, dok je još vlažna, serum protiv elektriciteta, a sušite li je fenom, prethodno je poprskajte sprejem za zaštitu od vrućeg zraka. Nakon sušenja nanesite na kosu sprej za sjaj. (Vita)