Najvažnija osobina za vezu ili brak s kojom se lakše proživljavaju svi problemi
Foto: Tuzlanski.ba

Povjerenje, razumijevanje i ljubav samo su neki od važnih sastojaka za sretnu vezu ili brak. Pitate li pak stručnjake što je najvažnija osobina koja jamči dugotrajnu ljubavnu sreću, složit će se da je riječ o empatiji.

Empatiju možemo definirati kao sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, poistovjećivanja s njima te dijeljenja osjećaja s drugima. Ona je srce svake veze, a bez nje se pojedinci ne mogu istinski vezati jedno za drugo.

Do ovih saznanja došli su još dr. John Bowlby i dr. Mary Ainsworth istraživajući ponašanja beba i njihovih roditelja. Štoviše, istraživanje je pokazalo da su djeca čiji roditelji nisu bili suosjećajni kasnije u životu imali problema s povezivanjem s drugima.

Ljudska su bića stvorena za građenje veza, a empatijama im je vrlo važna. Ako jedna osoba ne suosjeća s drugom, šalje joj poruku da ju ne poštuje. Veza tada postaje nestabilna te se s vremenom raspada.

Empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smjeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi. Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da suosjeća s partnericom učinit će je sretnijom i zadovoljnijom.

Empatija je važna kod oba spola, no istraživanja pokazuju da su žene nagonski suosjećajnije. Upravo zato u vezama često osjećaju kao da nisu dovoljno voljene.

Empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smjeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi, potvrdila je studija Udruženja američkih psihijatara s istraživačima iz Harvarda i koledža Bryn Mawr.

Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da suosjeća s partnericom učinit će je sretnijom i zadovoljnijom. (zadovoljna.hr)