Foto: Tuzlanski.ba

Mui Thomas rođena je potpuno crvena, zbog čega majka odmah ostavila. Socijalni radnici bili su uvjereni da joj nikad neće naći dom, no tad su naišli Tina i njezin muž.

Mui je rođena s, za to vrijeme, nepoznatim poremećajem, a doktoru su Tini otvoreno rekli da djevojčici zdravlja rapidno propada. Ipak, Tina i njezin suprug Rog nisu odustajali od procesa usvajanja pa je tako mala Mui s tri godine dobila nove roditelje.

Godinama su je mazili i pazili misleći da su joj dani odbrojani, jer su tako mislili i doktori. 2012. godine napokon su saznali šta je s njom - u pitanju je bio rijedak genetski poremećaj 'harlequin ichthyosis', zbog kojeg tokom samo jedne noći izgubi kože koliko prosječan čovjek za dvije sedmice.

Nakon toga, koža bi joj bila crvena i upaljena te sklona infekcijama, a takvo stanje pratile su i brojne uvrede i maltretiranja. No Mui unatoč svemu nije odustajala od namjere da živi normalnim životom. Iako se godinama borila s razmišljanjem o samoubistvo, danas je zadovoljna 23-godišnja djevojka, što je dob koju maloko s ovim poremećajem uopće doživi.

Velika pomoć bili su joj roditelji, a uz pomoć majke realizirala je blog i knjigu "Djevojka iza lica". Osim toga, bavi se i ragbijem, iako se ne može oznojiti, zbog čega joj se tijelo brzo pregrije. Uz sve to, radi i kao terapeut u ustanovi za osobe s posebnim potrebama. (index.hr)