Ljepota u trudnoći: Masaža u trudnoći sprječava pojavu celulita
Foto: Tuzlanski.ba

Dok čekate bebu, trebalo bi da izbjegavate hemikalije, saune, banje i lasersku depilaciju. Kako biste svoje telo održale u dobroj formi najbolje je da lagano vježbate, pijete dosta vode i konzumirate što više svježeg voća.

Trudnoća mijenja svaku ženu. Trudnice se prolepšaju, koža, kosa i nokti zablistaju, ali neprijatelji ženske ljepote maskiraju se u obliku celulita, strija i popucanih kapilara. Pritom, veliki problem predstavlja i činjenica da se većina kozmetičkih tretmana koji pomažu kod ovih estetskih problema za trudnice ne preporučuju.

Problem celulita uglavnom se pojačava zbog nagle promjene hormona u tijelu, ali tretiranje kože mora da se uradi na drugačije načine. U rješavanju problema sa kožom tokom trudnoće mogu da pomognu ručna limfna drenaža kao i nježna masaža tijela s neutralnim uljima, kojima se opušta i “istjeruje” višak vode iz zglobova zbog velike količine estrogena u tijelu.

Uz masažu, u trudnoći je najbolje primjenjivati prirodne metode za sprječavanje pojave celulita – lagane vježbe, dosta vode i prehranu s mnogo voća.

Masaža za trudnice, osim kao prevencija pojave masnih naslaga, celulita i strija, odlična je priprema za porod, a olakšava i povratak u formu. Masaža može sprovoditi i u prjedelu abdomena, laganim kružnim pokretima oko stomaka kako bi tkivo ostalo meko uz minimalno rastezanje kože i pojavu strija.

Ostali tretmani koji ne štete trudnicama blagi su pilinzi na bazi prirodne soli, njega lica, manikira i pedikira, pa i nadogradnja noktiju. Ponekad se u trudnoći povećava maljavost pa je preporučljiva depilacija voskom ili šećernom pastom koja manje boli.

Depilacija se radi hladnim voskom s trakicama, ali pazite ako koristite topli vosak koji se reciklira da se ne prenesu zaostale bakterije jer mogu uzrokovati infekcije. To je posebno nepoželjno u trudnoći. Budite sigurni da su higijenski standardi u kozmetičkom salonu na visini. Prije i nakon depilacije kozmetičarka bi trebala nanijeti dječji puder, a poslije dječje ulje ili neko drugo sredstvo biljnog porijekla. Depiliraju se svi dijelovi tijela i lica.

Ne preporučuje se trajna depilacija zbog laserskog svjetla, a ostali zabranjeni tretmani su injekcije botoksa, izbjeljivanje zuba, sauna zbog visoke temperature, solarijum i mnogo sunčanja, banje, te anticelulitni tretmani i kreme čije aktivne supstance po nanošenju ulaze u krvotok.

Za strije su najčešće “krivi” geni, a depilacija ne izaziva pucanje kapilara.

Kako biste izbjegli strije, kožu u trudnoći stalno hidrirajte, najbolje utrljavanjem prirodnih ulja (ricinus, lješnik, kokos) te shea maslacom. Pucanje kapilara na licu i nogama tokom trudnoće ne uzrokuje depilacija nego visok nivo estrogena u krvi koji stvara posteljica. (mamaibeba.com)