Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?
Foto: Tuzlanski.ba

Ko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu apoteku nadohvat ruke ili pak uvijek spremne začine za dodavanje u jelo.

Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerovatno se pitate šta ćete sa svim tim biljem! Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe. Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: sušenje na zraku ili u rerni.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja. Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo. Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.

Čuvanje u ulju

Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje. Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine. Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli. (vecernji.hr)