Foto: Tuzlanski.ba

Za mnoge roditelje, tjerati svoju djecu da jedu zdravu hranu i ne prepiru se oko svakog jela je poput ukroćivanja tvrdoglavog teleta, piše Bright Side.

Ali japanski roditelji ovladali su umjetnošću uvjeravanja svoje djece da jedu sa zadovoljstvom, a da ne plaču nad tanjirima i ne pljunu brokulu po stolu, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo su metode koje japanski roditelji primjenjuju:

1. Neka vaše dijete eksperimentiše i doživi novi ukus

Djeci lako dosadi ista hrana, a njihove prehrambene navike često se mijenjaju. Važno je da dijete doživi nova jela, a većina japanskih roditelja ovo shvaća vrlo ozbiljno. Prema riječima stručnjaka, što više dijete doživljava različite vrste zdrave hrane, to će njegovo zanimanje rasti sve više. Kad djetetu dopustite da isproba uzorke različitih jela, razvit će se i njegov ukus, pa će biti skloni isprobavanju novih jela.

2. Neka uživaju u samom činu jedenja

Jedan od razloga zašto djeca razvijaju odvratnost prema hrani je to što su stalno prisiljavani da jedu nešto što im se ne sviđa. Neka za dijete bude povremenih poslastica. Roditelji bi trebali izbjegavati previše stroge mjere o zdravoj prehrani. Djecu treba natjerati da uživaju u obrocima, a male poslastice mogu pomoći da se tome vesele.

3. Poslužite hranu na manjim tanjirima

Logika zašto djecu treba poslužiti hranom na manjim tanjirima je jednostavna - ne bi se trebala osjećati zastrašeno veličinom velikog tanjira i posluženom porcijom. Tanjir koji roditelji smatraju "normalne veličine" može biti prevelik za dijete, a roditelji bi to trebali zapamtiti mjereći količinu hrane koju njihovo dijete može pojesti po obroku.

4. Imajte porodične obroke i uključite djecu

Japanski roditelji stvaraju ekskluzivnu kućnu atmosferu koja podržava zdravu hranu i odabir načina života. Redovni zajednički obroci i dopuštanje djetetu da učestvuje u procesu kuhanja može ih potaknuti da pokažu više interesa za ono što će jesti. Postavite obrazac zdravog, ukusnog kuhanja i ugodnog jela kao primjer svojoj djeci.

5. Puno skačite i trčite

Ljudi u Japanu često preferiraju vožnju biciklom ili brzu šetnju kao način putovanja na kratke udaljenosti. Na neki način, japanski roditelji potiču svoju djecu na fizičke aktivnosti, poput trčanja i skakanja. Svjesni smo važnosti tjelesnih aktivnosti kada je u pitanju poticanje zdravog apetita. Umjesto da dopuštate svojoj djeci da igraju video igre satima, bolje je da ih izvedete u šetnju u susjedski park ili se igrate skrivača kod kuće.