Kada pržite meso, ulje u tavi neće prskati ako dodate jednu namirnicu
Foto: Tuzlanski.ba

Obožavate prženu hranu, ali kad pomislite na tragove ulja po šporetu i kuhinjskim pločicama koji će tom prilikom nastati, gotovo da vam dođe da odustanete i ipak spremite neko kuhano jelo.

Da se to ne bi događalo, sljedeći put kada budete nešto pržili primijenite jednostavan trik - kada u tavu budete sipali ulje, odmah dodajte i malo soli, prije nego što se ulje zagrije.

Prvo osušite namirnice prije pečenja.

kuhanje

Također, važno je i da namirnice koje stavljate na zagrijano ulje ne budu vlažne (upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja). Posušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tavu, sa što manje visine.

Da bi poslije prženja vaša kuhinja bila što čistija, bitno je i da tava ne bude preplitka. Dakle, koristite dublju ili, što je još bolje, šerpu. (novosti.rs)