Istraživanje: Otac koji ima više kćerki produžuje mu se životni vijek
Foto: Tuzlanski.ba

Prema novom istraživanju, što više kćeri otac ima, produžuje mu se životni vijek, tačnije ima čak 74 tsedmice za svako rođeno žensko dijete.

Dolazak bebe u život definitivno mijenja život muškarca, nevažno je li postao otac sinu ili kćeri. Ali i mnoga istraživanja pokazala su da očevi postanu nježniji kad im se rodi kćer i da imaju posebnu vezu cijeli život, kao i mame sa sinovima. A prema najnovijem istraživanje, očevi kćeri imaju još jednu dobrobit, žive duže nego očevi koji nemaju žensku djecu.

Iako postoje neka istraživanja oko toga kako rođenje djeteta utječe na očevo zdravlje i tijelo, istraživanje Sveučilišta Jagiellonian odlučilo je istražiti dublje. U analizi je sudjelovali više od 4310 ljudi (2147 majki i 2163 očeva), a otkriveno je da ukupan broj djece ili sinova nije imalo neki utjecaj na očeve, ali broj kćeri bio je povezan s dugovječnosti očeva.

Iako je ovo dobra vijest za očeve, majke nemaju isti rezultat. Prema istraživanju objavljeno, u American Journal of Human Biology, i kćeri i sinovi negativno utječu na majčino zdravlje i zapravo skraćuju životni vijek. Ovo se može nadovezati na nedavno istraživanje prema kojem su najsretnije žene koje ostaju slobodne i nemaju djecu.

Postoji i jedno drugo istraživanje, a prema kojoj dijete, nevezano za spol, produžuje životni vijek oboje roditelja. Prema analizi podataka koji su se prikupljali više od 14 godina, otkriveno je da parovi koji imaju djecu imaju i veću vjerovatnost da će živjeti duže nego oni koji nemaju djecu. Svejedno ovo je dobra vijest za očeve koji imaju kćerke. (Miss7.hr)