Foto: Tuzlanski.ba

Trikovi koji mogu da se primjene u domaćinstvu, da nam olakšaju posao, a ponekad čak i da spasu život, nebrojeni su.

Neki od njih su stari i više od 100 godina, a velikom broju ljudi oni uopšte nisu poznati. Tuzlanski.ba vam donosi samo neke od tih trikova.

Evo šta treba da znate:

Običnom krpom lako se čiste ostaci otpadaka


Preostala prašina i otpaci lako mogu da se pokupe uz pomoć obične krpe, umjesto da se trudite da ih počistite metlom.

Pijesak daje stabilnost vazi


Koliko puta do sada vam se desilo da oborite vazu? To se dešava jer ovaj predmet nije baš stabilan, a da biste ga učinili stabilnim, prije nego što sipate vodu i stavite cvijeće, stavite malo pijeska unutra.

Kako najbrže možete izvaditi parče drveta ili trn iz ruke?


Postoji djelotvorniji način vađenja parčeta drveta ili trna iz ruke nego što je vađenje uz pomoć pincete. Napunite čašu ključalom vodom i čvrsto je priljepite za mjesto gde je trn.

Kako možete najbrže ohladiti vino?


Jednostavno, flašu prekrijte peškirom i stavite je u posudu sa hladnom vodom, pa sve to stavite u frižider. Vino će se mnogo brže ohladiti na ovaj način.

Kako da savršeno isječete krišku hljeba?


Najveći problem sa svježim hljebom je što se gotovo uvijek teško sječe. Sljedeći put u blizinu hljeba stavite posudu sa ključalom vodom, pa ga onda sjecite.

Šibica će duže gorjeti ako zasječete drvo.


Kada zapalite šibicu, ona brzo izgori. Da bi trajala duže, napravite zasjeke prema djelu od fosfora, pa će tako duže gorjeti.

Kako da izvadite dugačke eksere?


Ako ste probali da dugačak ekser izvadite samo uvrtanjem, znate da će se zaglaviti. Sljedeći put kada treba da izvadite ekser, stavite malo parče drveta, a zatim nastavite sa vađenjem.

Kako da cvijeće bez vode ili svjetlosti traje duže?


Da bi cvijeće koje planirate da poklonite duže bilo svježe, na kraj stavite krompir. (Tuzlanski.ba)