5 znakova da je vaše prijateljstvo ugroženo
Foto: Tuzlanski.ba

Odnosi sa prijateljima se smatraju jednim od najvrjednijih odnosa koje gradite u životu. Kada se prijateljski povežete sa nekim, i ta osoba vam u potpunosti prija i odgovora, nekako se svjesno i nesvjesno nadate da će to što vas veže trajati zauvijek. Zdravi, kvalitetni odnosi doprinose vašem fizičkom, emotivnom i mentalnom stanju, međutim, ne bi trebalo ostajati, po svaku cijenu, u onim vrstama prijateljstava koja postaju destruktivna.

Šta je uzrok tome? Nekada je poznat, nekada ne. Ljudi se jednostavno promijene, ili postanu manje osjećajni, tolerantni, strpljivi. Bilo bi nerealno očekivati da pored sebe imate prijatelja koji je vaša kopija i da ga kao takvog smatrate idealnim, jer ni vi sami niste savršeni... Kao što imate razumijevanja za sebe, pokušajte da ga pronađete i za druge, posebno za one koji su vam istinski važni i koje ne želite da izgubite. Ipak, postoje određeni znaci koji vam mogu pomoći da prepoznate kada je vaše prijateljstvo, možda, na izdisaju...

Ovo je 5 znakova koji upućuju na to da vaše prijateljstvo prolazi kroz krizu:prijateljice-razgovor

1. Ne dopada vam se kakva ste osoba kada ste u društvu svog određenog prijatelja

Možda se osjećate maliciozno, agresivno ili pasivno-agresivno kada ste u blizini svog prijatelja? Ili, možda, ogorčeno, kompetitivno, ljubomorno, a pritom niste takvi u blizini drugih ljudi. Kada je sve već rečeno i urađeno, vjerovatno je vrijeme da priznate da ipak istinski ne želite sve najbolje za svog prijatelja. A ako je to slučaj, šta je onda pravi temelj prijateljstva?

2. Vaš prijatelj budi u vama loše ponašanje

Ako osjetite da pod uticajem druge osobe: mnogo pijete, mnogo više lažete, imate manje strpljenja za djecu, vaša kreativnost i integritet slabe, vaš brak je u krizi, jer počinjete da na njega gledate drugim očima, niste uspješni kada je riječ o ocjenama ili poslu... Vjerovatno je vrijeme da počnete da razmišljate o odnosu kakav imate sa određenim prijateljem i njegovom uticaju na vaš život, navike, postupke.

3. Prijateljstvo djeluje značajno poljuljano i nestabilno

Ovdje je riječ o reciprocitetu, a ravnoteža se postiže jedino podjednakim ili barem približnim uzimanjem i davanjem. I tako je u oba smjera, ne samo kada ste vi u pitanju. Koliko očekujete od drugih, toliko morate biti spremni da date od sebe. Da li su to pozajmljene stvari, pokloni, pripremanje večere, pozivanje... Nije važno, važno je da postoje duboka povezanost i balans iz srca.

prijatelji4. Riječi koje koristite kako biste opisali svog prijatelja – nisu baš pohvalne

Ako često ismijavate svog prijatelja, ne smijete se sa njim, već njemu iza leđa; ako se osjećate superiorno i nervira vas – vrijeme je da se suočite sa istinom. Vjerovatno vam se više ne dopada i nije vam prijatno da provodite vrijeme sa njim/njom.

5. Vaš prijatelj ne razumije ko ste i kakvi ste zapravo

Velika doza nerazumijevanja i potcjenjivanja, nažalost, uzrokuje i prekid prijateljstva. Ovaj slučaj je suprotan prethodno navedenom – sada ste vi meta ismijavanja i nepoštovanja, što čini da se osjećate loše, demotivisano, pa čak i posramljeno.

(bizlife.rs)