Ženka slijepog miša prevalila jedan od najdužih puteva ikada, pa stradala od mačke
Foto: Tuzlanski.ba

Slijepa mišica, koja je preletjela više od 2.000 kilometara od Londona do Rusije, uginula je posle napada mačke u ruskom regionu Pskovu.

Ženka slijepog miša iz porodice šumskih šišmiša, veličine ljudskog palca, imala je na krilu oznaku londonskog zoološkog vrta, i poslije napada mačke je spasena, ali je ipak uginula, piše BBC.

Ovo je četvrto maratonsko putovanje slijepih miševa iz Britanije u razne dijelove Evrope, i drugo najduže.

Ovu šumsku šišmišicu, tešku samo osam grama, pronašla je Ruskinja Svetlana Lapina u seocetu Molgino, a to je odmah prijavljeno Britanskom društvu za zaštitu slijepih miševa, prenosi N1.

„Ovo je izuzetno putovanje i najduže za koje znamo da je prevalio ijedan šišmiš iz Britanije ka Evropi. Kakav olimpijac“, kazala je Liza Vorlidge.

Ona je dodala da je putovanje sićušne šišmišice „uzbudljivo naučno otkriće i još jedan djelić u slagalici migracija slijepih miševa“.

„Kretanja šumskih šišmiša po Britaniji i između Britanije i Evrope i dalje je u velikoj mjeri misterija“, navela je ona.

Šišmišicu je prstenovao 2016. u Londonu Brian Brigs, koji se bavi praćenjem slijepih miševa.

„Ovo je veoma uzbudljivo. Sjajno je moći doprinijeti međunarodnim naporima za očuvanje ovih izuzetnih životinja i naučiti više o njihovim fascinantnim životima“, kazao je Brigs.

Od ove razdaljine više je letio, da se zna, samo još jedan šumski šišmiš u Evropi, iz Letonije do Španije 2019, oborivši sve rekorde, sa preletjelih 2.224 kilometara.

Sve veći obim migracija šumskog šišmiša dovodi se u vezu sa klimatskim promjenama, a predviđa se da će one u budućnosti još više uticati na ovu vrstu.

U Britaniji je zabilježeno više od 2.600 šumskih šišmiša od kada je 2014. godine pokrenut nacionalni projekat u vezi sa ovim životinjicama, kako bi se bacilo svjetlo na njihovo razmnožavanje, rađanje i migracije.  (Tuzlanski.ba)