Foto: Tuzlanski.ba

Sjećate se pingvina u akvarijumu Shedd u Chicagu, Illinois, koji su dobili priliku da istražuju objekat nakon što se zatvorio zbog pandemije koronavirusa?

Dobra vijest. Ne samo da se njihovi terenski izleti nastavljaju, već ih Shedd Aquarium i dalje dijeli na društvenim mrežama. Pingvini kradu srca ljudi dok istražuju njihov dom, a nedavno su čak sreli i svoje komšije, beluga kitove, piše Bored Panda.

Kitovi su apsolutno oteli pažnju pingvina, dolazeći pravo do stakla u susret malim momcima, prenosi Tuzlanski.ba.

Belugasi su bili posebno fascinirani pingvinom po imenu Wellington.

I ne iznenađuje: Ovo je vjerovatno bio prvi put da su kitovi vidjeli pingvina izbliza. U divljini se vjerovatno neće sretati tokom cijelog života: Dok kitovi Beluga žive u Arktičkom okeanu na sjevernoj hemisferi, pingvini obitavaju u južnoj hemisferi.

Činilo se da je Wellingtona najviše zanimalo nekoliko vrsta slatkovodne ribe, uključujući piranke crvenog trbuha i srebrne dolare sa crnom bojom.

Ta ista riba izgledala podjednako je zainteresovana za Wellingtona, što znači da pingvini nisu jedine životinje koje su se obogatile od ovih skočnih izleta.

"Dok je akvarijum u Shedd-u možda zatvoren za javnost, osoblje za brigu o životinjama i veterinari su na licu mjesta 24 sata dnevno", rekao je portparol Insidera.

„Bez gostiju u zgradi, njegovatelji postaju kreativni u načinu na koji obogaćuju životinje - uvodeći nova iskustva, aktivnosti, hranu i drugo da ih drže aktivnim, podstiču ih na istraživanje, rješavanje problema i izražavanje prirodnog ponašanja.“