Foto: Tuzlanski.ba

Sad kad su ljeto i vrućine konačno iza nas, možemo se prepustiti nježnim mirisima cimeta, klinčića, anisa… Sa sobom nose nagovještaj zime i zovu nas na uživanje uz toplu šolju čaja ili kafe, dekicu i kauč. Ono što vam treba da bi užitak bio potpun su ove mirisne i sočne cimet rolnice kojima su nas jednom davno i zauvijek zadužili Skandinavci.

Sastojci:

Za tijesto
120 ml toplog mlijeka
70 g otopljenog maslaca
1 veće jaje sobne temperature
250 g brašna
60 g šećera
1 kesica suhog kvasca
prstohvat soli

Tijesto mora biti malo ljepljivo, a ne plašite se dodati još brašna ako vam se u toku miješanja čini da je smjesa premokra. Vrijeme dizanja tijesta zavisi od uslova u vašoj kuhinji. Ako je prehladno, zagrijte rernu na najnižu temperaturu, ugasite je i stavite unutra posudu s tijestom, piše Gastro.

Za punjenje:
100 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
2 kašike cimeta
200 ml vrhnja za šlag

Za preliv:
100 g krem sira sobne temperature
2-3 kašike grčkog jogurta
60 g omekšalog maslaca
70 g šećera u prahu
2 kašičice ekstrakta vanilije

Priprema:

Mlijeko zagrijte i dodajte u njega kockice maslaca koje će se otopiti kroz nekoliko minuta.

Pomiješajte brašno, šećer, so i suhi kvasac. Smjesi dodajte jedno jaje i toplo mlijeko s maslacem. Miješajte koristeći mikser, toliko dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Otprilike 10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom da tijesto odmori i naraste barem za 50 posto.

U međuvremenu pomiješajte omekšali maslac, šećer i cimet za punjenje. Vrhnje za šlag ćete koristiti kasnije, nakon što posložite rolnice u lim za pečenje. Kad je tijesto dovoljno naraslo, razvaljajte ga u oblik pravougaonika, na debljinu od otprilike pola centimetra. Pobrašnite površinu i valjak kako vam se smjesa ne bi lijepila. Pažljivo i po cijeloj površini premažite tijesto punjenjem koje ste prethodno pripremili.

Zarolajte tijesto s duže strane. Kad ste dobili roladu, odstranite neuredne krajeve i režite je na jednake rolnice, široke otprilike 4-5 centimetara. Slažite rolnice u namašćen pleh ostavljajući dovoljno razmaka između njih. Prekrijte krpom i ostavite ih na toplom da se udvostruče.

Prije samog pečenja, zagrijte vrhnje za šlag tek toliko da bude mlako na dodir i prelijte ga preko rolnica. Upravo to vrhnje je tajna sočnih i mekih rolnica. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. U toku pečenja ih pokrijte aluminijskom folijom ako primijetite da su dobile dovoljno boje.

Dok se rolnice peku, pripremite preliv tako da dobro izmiješate sve navedene sastojke. Vodite računa da sastojci budu sobne temperature. Probajte preliv i dodajte još šećera, ako smatrate da vam je potrebno. Gotove rolnice pustite da se malo ohlade i dodajte im pripremljeni preliv.

Ne treba sve rolnice odjednom preliti nego neposredno prije jedenja. Naime, hlađenjem će doći do stvrdnjavanja maslaca i rolnice je dobro najprije kratko zagrijati, u mikrovalnoj ili na niskoj temperaturi u rerni te im tada dodati preliv. (Tuzlanski.ba)